CASTRICUM - Na 45 jaar in het onderwijs zet juf Petra Hillen, leerkracht van groep 3 van Kindcentrum Helmgras, een punt achter haar carrière. Met haar pensioen in zicht is het een goed moment om even terug te blikken op haar imposante onderwijsloopbaan.

“In 1979 was het lastig om een baan te vinden in het onderwijs.” begint Petra Hillen haar verhaal. Na talloze sollicitaties vindt Petra een baan bij de voormalige LHNO in Castricum. Dat is de start van haar 45-jarige carrière in het onderwijs. Na een jaar stapt ze over naar De Hoeksteen en daarmee komt ze terecht in het basisonderwijs. Als De Hoeksteen fuseert met De Molenweid start ze bij De Toermalijn aan het Korte Land.

“Het onderwijslandschap was in die tijd nog behoorlijk anders dan nu. Met een tuinbroek aan en een gitaar op mijn rug had ik een behoorlijk romantisch beeld van het onderwijs.” De creatieve Petra is één van de eerste teamleden die in deeltijd werkt bij Stichting Katholiek Onderwijs, een voorloper van haar huidige werkgever Tabijn. Dat was in die tijd nog niet zo gebruikelijk. “Het onderwijs was nog heel overzichtelijk, en vooral gefocust op lezen, taal en rekenen. Je maakte mooie tekeningen op een krijtbord en ik gaf zelf nog gym- en volksdansles.”

Petra werkte in veel verschillende groepen, maar haar hart gaat uit naar groep 3. “Ik ben gefascineerd door de ontwikkeling van het leesproces bij kinderen. Het blijft verbazingwekkend hoe snel kinderen het lezen ontdekken. Kinderen goed leren lezen vind ik een ontzettend mooie uitdaging, waaraan ik nog steeds veel plezier beleef!”

In 2015 fuseerde De Toermalijn met de Augustinusschool en ontstond Kindcentrum Helmgras. Leescoördinator Petra werkt nog steeds aan het stimuleren van lezen. En dat is in de tijd van de TikTokgeneratie een behoorlijke uitdaging. “Kinderen hebben tegenwoordig een kortere spanningsboog, dus dat vraagt veel creativiteit. Alles is geoorloofd als het tot lezen leidt! Wij bieden lezen op veel verschillende manieren aan: voorlezen, verschillende boeken aanbieden, mandjes lezen, vakantielezen, leesspelletjes en ook zelf meelezen. Het voorbeeldgedrag van leerkrachten en ouders is ook heel belangrijk!” En dat is voor juf Petra geen punt want zij is een ‘alleslezer’.

Het onderwijs blijft in beweging. Verschillende ontwikkelingen komen en gaan. Op dit moment is er naast de kernvakken ook ruimte voor burgerschap, mediawijsheid, bewegend leren en gezondheid. Petra vervolgt: “Via het smartboard haal je de wereld de klas in en kan je direct alles laten zien. We werken als team meer samen en vakleerkrachten nemen nu een deel van onze taken over. Ik vind het mooi dat talentontwikkeling op Helmgras centraal staat en dat er ook veel aandacht is voor sport, creativiteit en muziek.”

“Met pensioen gaan is een mooi moment om terug te kijken” zegt juf Petra bedachtzaam. “Werken met kinderen geeft ontzettend veel plezier en energie. Ook ben ik dankbaar voor alle fijne collega’s die ik mijn hele werkzame leven heb gehad. En inmiddels staan mijn leerlingen van vroeger nu als ouders op het plein. Deze baan zorgt ervoor dat je midden in de maatschappij blijft staan.” Op de vraag wat ze nu gaat doen antwoordt juf Petra vrolijk: “We gaan op reis met de camper, veel de natuur in met de hond en ik ga van alles doen waar ik nog nieuwsgierig naar ben.”