CASTRICUM - In de serie De Ochtenden kunt u op donderdag 7 november om 10.00 uur in de bibliotheek in Castricum komen luisteren en kijken naar een lezing van Volendammer Kees Schilder over La Traviata en Luciano Pavarotti. Kees vertelt er deze ochtend enthousiast over en laat u muziekfragmenten horen.


La Traviata (Verdi) La Traviata is de populairste opera aller tijden. Het tragische levensverhaal van Marie Duplessis (Violetta) inspireerde Verdi tot prachtige muziek en de opera is sinds de première in 1853 in Venetië nooit meer van het repertoire verdwenen. Het is een lust voor het oor en het oog en raakt het hart van iedere toeschouwer. In La Traviata veroordeelde Verdi met muzikale middelen de houding van de gegoede burgerij.

Luciano Pavarotti Zijn prachtige timbre, onvolprezen legato, uitstekende hoogte, muzikale intuïtie en joviale uitstraling hebben Pavarotti tot de succesvolste operazanger van zijn generatie gemaakt. Hij was supermuzikaal en voelde instinctief aan hoe een frase gezongen moet worden. Toen Luciano begon, waren het de sopranen die de wereld van de opera beheersten, maar de aandacht verschoof geleidelijk van de machtige diva´s naar een tenor. De eenvoudige aardige jongen uit een Italiaanse provinciestad groeide uit tot een van de beroemdste mensen ter wereld.

Voor de pauze vertelt Kees Schilder over La Traviata, na de pauze komt Luciano Pavarotti uitgebreid aan bod.

Kees Schilder
Kees Schilder heeft zelf gezongen, speelt piano en heeft veel koren gedirigeerd. Kees Schilder heeft zo'n beetje zijn hele leven aan de opera besteed. Hij geldt als één van de grote Nederlandse operakenners en van heinde en verre komen verzoeken voor lezingen als alom gerespecteerd operadeskundige. Hij weet op een zeer bevlogen wijze zijn enthousiasme en passie voor de opera in al zijn facetten op anderen over te brengen.

De Ochtenden
Bibliotheek Kennemerwaard organiseert regelmatig een programma voor senioren met als titel: De Ochtenden. Deze ochtenden van 10.00 tot 12.00 uur staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten.

Aanmelden
U bent van harte welkom op donderdag 7 november van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1. De toegang is € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de Klantenservice in één van onze vestigingen (u betaalt met pin).