CASTRICUM - Tussen de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie staat Helmgras in het teken van techniek. In alle onderwijsgroepen en bij de opvang gingen kinderen zelf aan de slag met verschillende vormen van techniek. “Techniek is heel veelzijdig, interessant én leuk.” Aan het woord is Juf Agaath, techniekcoördinator op Helmgras: “De lessen vinden plaats in circuitvorm waarbij verschillende technieken worden aangeboden. Zo kunnen kinderen zelf kiezen waar ze aan willen werken en zien waar hun talenten liggen.

De leerlingen konden proefjes doen, constructies maken met bamboestokken of krantenpapier, rollend speelgoed ontwerpen, programmeren op de computer, robots programmeren of ontwerpen in 3D. Daarnaast was er ruimte voor creatieve technieken als haken en schilderen.” Juf Cindy, techniekcoördinator voor de opvang is ook enthousiast: “Ook na schooltijd gingen de kinderen bij de opvang aan de slag met techniek. Hier stonden de activiteiten meer in het teken van duurzaamheid en hergebruik.

Hoe kan je iets nieuws maken van ‘oude materialen’ en zo ‘recyclen’?” De kinderen hebben een mozaïek ontworpen van CD doosjes en gebruiksvoorwerpen gemaakt van videocassettes. Oud textiel kreeg een nieuw leven met behulp van de tie & dye techniek en spijkerbroeken veranderden in coole tassen. De aanpak van Helmgras zorgt ervoor dat kinderen kennismaken met de veelzijdigheid van techniek en hun talenten op meer vlakken ontdekken