CASTRICUM - Vanaf 15 januari 2019 start op dinsdagavond de cursus keramiek met Ingrid Mol, een voor Toonbeeld nieuwe docent. Ingrid Mol (1970) woont en werkt in Wormerveer en in Den Haag. Ingrid Mol studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag van 1989 tot 1993 aan de afdeling beeldhouwen alwaar zij cum laude is afgestudeerd. In 2000 had Ingrid Mol haar eerste belangrijke solotentoonstelling bij Stroom Den Haag.

Daarna volgde haar eerste opdracht in de openbare ruimte, een Joods Monument voor de gemeente Woerden. De opdracht werd uitgevoerd bij Struktuur ’68 te Den Haag. Het betekende voor Ingrid Mol een grote stap in de ontwikkeling van haar keramische beelden. Struktuur ’68 is een bedrijf wat bekend staat om het realiseren van grote keramische beelden in de openbare ruimte. Na het Joodse Monument volgde diverse opdrachten in onder andere Amersfoort, Dordrecht en Den Haag. Momenteel werkt Ingrid aan het monument voor Koningin Juliana dat op het stationsplein in Den Haag komt te staan.

Ingrid Mol was gastdocent aan de afdeling keramiek van de Gerrit Rietveld Academie. Ze gaf les op de Vrije Academie in Den Haag, gaf CKV lessen in opdracht van Heden, Den Haag. Sinds 1996 geeft zij boetseerlessen.Klei is een geweldig materiaal om op een relatief goedkope manier een beeld te maken van een ‘edel materiaal’. Door klei te bakken en te glazuren krijgt het materiaal een eeuwigheidswaarde. Keramiek wordt vaak geassocieerd met schalen en vazen, dat je er ook (grote) beelden mee kunt maken, is minder bekend. Tijdens de lessen leer je hoe je kunt bouwen en modelleren met klei. Je leert te werken met platen, het opbouwen in ringen en massief te werken.


Er worden lessen besteed aan glazuren waarin diverse technieken zoals, engobes, majolica en het inwrijven met oxides worden uitgeprobeerd en je leert zelf een simpel basisglazuur samen te stellen. Er kan een drukmal worden gemaakt waardoor je beelden in oplage kunt maken. Naast de technieken zal er ingegaan worden op het ontwikkelen van een eigen beeldtaal, er wordt een verzameling aangelegd met beelden die je wel, of juist niet inspireren en er wordt een excursie georganiseerd.

Kortom, op de dinsdagavond vooral de beeldende aanpak van werken met klei.
Wie wil leren pottenbakken kan vanaf 11 januari terecht op vrijdag. Wilma Bosland neemt vanaf nu vooral de ambachtelijke kant van het keramische vak op zich. Wegens grote belangstelling start ze bij Toonbeeld een tweede serie pottenbak lessen op vrijdag. U gaat vijf hele dagen intensief aan de slag om van klei kommen, vazen of andere vormen te leren draaien op een draaischijf. U werkt in een kleine groep (maximaal 12) waarin iedereen een eigen elektrische draaischijf tot zijn beschikking heeft. Er zijn echter ook schopschijven voor wie dat fijner vindt. Beginners leren het kneden van de klei, centreren en het maken van de basisvormen op de draaischijf. Ervaren deelnemers kunnen hun techniek verbeteren: groter of verfijnder draaien, experimenteren met verschillende kleisoorten, aandacht voor details als oren, tuiten en randen of het construeren van vrije beelden met gedraaide vormen. En natuurlijk is er aandacht voor het afwerken met engobes, Terra Sigillata, glazuren of andere manieren van decoreren.

Als u deelneemt aan één van deze keramiekcursussen kunt u tevens voor gereduceerd tarief gebruik maken van het open atelier op dagen dat er in het lokaal geen lessen zijn. Aanmelden kan via de website www.toonbeeld.tv