CASTRICUM - Keramiek is hot, ook bij Toonbeeld! Op dit moment heeft Toonbeeld zelfs twee keramiekdocenten. Wilma Bosland neemt vanaf nu vooral de ambachtelijke kant van het keramische vak op zich.

De cursus pottenbakken op zaterdag is reeds van start maar er is nog plaats voor cursisten. Er zijn nog 8 lessen van hele dagen te gaan. Op zaterdag 2 november kunt u in de ochtend vanaf 10.00 uur een vrijblijvende proefles meedoen. De lessen op zaterdag worden gegeven door Wilma Bosland. In deze lessen gaat u hele dagen intensief aan de slag om van klei kommen, vazen of andere vormen te leren draaien op een draaischijf. U werkt in een kleine groep (maximaal 12) waarin iedereen een eigen elektrische draaischijf tot zijn beschikking heeft. Er zijn echter ook schopschijven voor wie dat fijner vindt. Beginners leren het kneden van de klei, centreren en het maken van de basisvormen op de draaischijf. Ervaren deelnemers kunnen hun techniek verbeteren: groter of verfijnder draaien, het draaien van kleine series en het ontwikkelen van een handschrift in draaien en vormgeving. Maar ook experimenteren met verschillende kleisoorten, aandacht voor details als oren, tuiten en randen of het construeren van vrije beelden met gedraaide vormen. En natuurlijk is er aandacht voor het afwerken met engobes, Terra Sigillata, glazuren of andere manieren van decoreren.

Draaien van klei is een intensief proces. Concentratie en focus zijn een belangrijk oefenpunt. Maar ook je houding tijdens het kneden en draaien komen aan bod vanaf de eerste les. Niet voor niets wordt pottenbakken in de pers wel de nieuwe yoga genoemd….

Tussen de middag wordt er samen geluncht, dus ook het sociale gebeuren wordt niet vergeten!

De docent Wilma Bosland geeft al sinds 2002 keramieklessen bij Toonbeeld. In haar eigen werk gebruikt ze gedraaide vormen als uitgangspunt voor objecten waarin de sporten van het ambachtelijke proces altijd zichtbaar zijn.

Geen tijd op zaterdag? Op 28 januari 2010 start ook nog een cursus van 5 hele dagen op vrijdag. Andere dag, Zelfde opzet: lekker hele dag draaien, één keer in de maand.

Meer zin in de beeldende kant van keramiek? Dan moet u bij Ingrid Mol zijn. Zij geeft les op dinsdagavond en vrijdag overdag. Zie voor meer info èn direct aanmelden op https://www.toonbeeld.tv/beeldend/keramisch-vormen/ Voor aanmelden voor de proefles op 2 november graag even een mail naar info@toonbeeld.tv of een telefoontje naar 0251 659012. U betaalt die les alleen als u besluit zich voor de hele cursus op te geven.

Wist u dat als u deelneemt aan één van deze (keramiek)cursussen u tevens voor gereduceerd tarief gebruik maken van het open atelier op dagen dat er in het lokaal geen lessen zijn.