CASTRICUM - Archeologiemuseum Huis van Hilde heeft de afgelopen maanden gebruikt om een deel van de tentoonstellingen opnieuw in te richten en te vernieuwen.


De komende maanden toont het museum deze vernieuwingen alvast online. Huis van Hilde hoopt haar deuren weer snel te kunnen openen. Bezoekers kunnen het museum dan ook bezoeken op vertoon van de Museumkaart.

Nationale Museumweek
De aftrap van de online openstelling is tijdens de Nationale Museumweek (19 tot en met 25 april). Het museum sluit aan bij het thema van deze week: #OnsEchteGoud. Het is het eerste jaar dat Huis van Hilde meedoet aan de Nationale Museumweek, aangezien het archeologiecentrum in oktober vorig jaar de museumstatus kreeg.

De eerste video toont de vernieuwing en herinrichting van de vaste tentoonstelling, met als hoogtepunt de nieuwe 17e-eeuwse vleugel. De tweede video geeft een preview over de nieuwste tijdelijke tentoonstelling ‘Leven in Lagen. De mens in het Noord-Hollandse landschap’. In deze tentoonstelling wordt de invloed van het landschap op de mens en vice versa door de eeuwen heen uitgelegd aan de hand van prachtige vondsten en prenten. Deze tentoonstelling sluit aan bij het themajaar Ode aan het landschap van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Exclusieve presentatie: Oudste dwarsfluit van Nederland
In de maand mei is de oudste dwarsfluit van Nederland hoofdrolspeler in de derde online openingsvideo. Deze unieke vondst uit de 16e eeuw werd in 2017 gevonden in een scheepswrak in het Markermeer vlakbij Warder. Hij werd ontdekt door een archeologisch duikteam van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De fluit is tijdens een speciale bijeenkomst in het Rijksmuseum voor het eerst gepresenteerd. Publiek kan de dwarsfluit de komende maanden alleen zien in Huis van Hilde.

2 nieuwe mensfiguren
Ten slotte worden in juni - tijdens de laatste online openingsvideo - 2 spiksplinternieuwe mensfiguren onthuld. Deze koopman en zijn vrouw uit de 17e eeuw zijn vanaf dan de vaste bewoners van de nieuwe vaste tentoonstelling. De kleding, haardracht en accessoires zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt door Susanne Spruijt (Het Atelier van Toen) en Mieneke van Gogh (Van Gogh Modelmaking) en het resultaat is levensecht. In de video wordt het koopmansstel op feestelijke wijze onthuld. Deze onthulling vormt tevens het startsein van een online-namenwedstrijd waar iedereen de hele zomer aan mee kan doen.