CASTRICUM - Waan je tijdens de herfstvakantie in de tijd van koopmannen en ambachtslieden. Want Hilde viert dit jaar haar verjaardag in de sfeer van de 17e eeuw. En het allerleukste is: Hilde trakteert! De hele vakantie kunnen kinderen, maar natuurlijk ook volwassenen, allerlei leuke, interessante en leerzame 17e-eeuwse activiteiten doen in Archeologiemuseum Huis van Hilde. Gedeputeerde Zita Pels verricht op zaterdag 16 oktober de officiële opening van Hilde trakteert!

In de 17e eeuw speelt Nederland wereldwijd een belangrijke rol. Dit komt vooral door de lucratieve scheepvaart op de Oostzee, Middellandse Zee, Amerika en Indië. Hollandse steden floreren door de handel en de grootschalige scheepsbouw In het kielzog van de rijkdom die de scheepvaart brengt, bloeien de kunsten op, met bijvoorbeeld Rembrandt en Vermeer, en worden wetenschappers als Anthonie van Leeuwenhoek en Christiaan Huygens overal beroemd. Deze periode kent ook een minder florissante kant. Er heerste in die tijd ook grote armoede. Veel van de rijkdommen zijn bemachtigd ten koste van anderen.

Van workshop tot sterke verhalen
Reis tijdens de herfstvakantie mee naar deze tijd van machtige kooplieden, kundige ambachtslui en hardwerkende burgers. In Huis van Hilde zijn workshops waarbij je leert om tin te gieten of om knopen te maken van stof. Tijdens Hilde trakteert! lopen burgers en soldaten rond die je de allersterkste verhalen op de mouw spelden en je ter plekke opleiden tot soldaat. Een echte verhalenverteller neemt je mee naar een nieuwe, maar ontzettend interessante 17e-eeuwse wereld. En een touwslager laat je zien hoe vroeger touw voor grote zeilschepen werd gemaakt. Dat is nog maar een kleine greep van wat er allemaal te doen is. Tussen al die activiteiten door, kun je genieten van prachtige 17e-eeuwse muziek.

Namenwedstrijd
Om al in de stemming te komen voor Hilde trakteert!, loopt nu al onze namenwedstrijd. Het 17e-eeuwse koopmansstel, dat al maanden staan te pronken in hun vitrine, heeft namelijk nog geen naam. Aan hun prachtige kleding – van de manchetten tot de juwelen – is te zien dat ze het financieel niet slecht hebben. Al met al een prachtig stel. Alleen weten we de dus niet hoe ze heten. Wie helpt ons mee hun namen te vinden?

Naast de activiteiten van Hilde trakteert is in het museum ook nog de vernieuwde vaste tentoonstelling, met een uitgebreid deel over de 17e eeuw, en de tijdelijke tentoonstelling ‘Leven in Lagen’ te zien.

Het volledige programma volgt later op onze website.

Praktische informatie
Wanneer? Op 16, 17, 21, 22, 23 en 24 oktober, van 11.00 – 17.00 uur
Waar? Archeologiemuseum Huis van Hilde, Westerplein 6, Castricum
Toegangsprijs? Reguliere toegangsprijs (kind 5 t/m 17 jaar: 4 euro, volwassene: 7,50 euro). Gratis toegang met Museumkaart. Reserveren via huisvanhilde.nl.

Reserveren is verplicht. Dit kan vooraf via onze website of, mocht er nog plek zijn, ter plekke bij het museum via je eigen mobiele telefoon.
Let op: Voor een veilig bezoek vindt bij iedereen ouder dan 13 jaar controle van het coronabewijs plaats (via de Coronacheck-app).