WIJK AAN ZEE - Meeste hartpatiënten sporten niet.


Nederland telt 1.500.000 hartpatiënten. Jaarlijks verlaten 35.000 hartpatiënten de hartrevalidatie of het ziekenhuis. Vrijwel elke hartpatiënt krijgt het advies door te gaan met sporten en bewegen. Het gaat dan om sporten en bewegen met een trainingselement. Naar schatting gaan slechts enkele duizenden door met sporten en bewegen. Voor dit grote verschil zijn meerdere redenen. Allereerst weten hartpatiënten niet waar je kunt sporten en bewegen onder deskundige begeleiding. Ook gaan zij niet sporten, als ze dat niet gewend zijn voor het hartincident. Veel hartpatiënten hebben geen vertrouwen meer in hun lichaam. Zijn bang voor een herhaling van een hartincident, zoals een hartinfarct.

Al meer dan 31 jaar wordt de dinsdagavond de Sporthal en het Zwembad van revalidatiecentrum Heliomare gevuld met sportievelingen van de vereniging Hart in Beweging Kennemerland. Zij hebben één ding gemeen hartproblemen! Het is een kwetsbare groep mensen die juist zoveel baat heeft bij sporten.

De sportavonden worden geleid door gediplomeerde sport- en zweminstructeurs. Zij worden ieder jaar bijgeschoold door de Hartstichting. Uiteraard hebben zij een reanimatie diploma en kunnen tevens omgaan met een AED (Automatische Externe Defibrillator). Bij inschrijving als lid moet wel een verklaring van zijn/haar behandelend medisch specialist of cardioloog worden gevoegd, waarin deze aangeeft geen bezwaar te hebben dat zijn/haar patiënt deelneemt aan de activiteiten van Hart in Beweging Kennemerland.

Naast het sporten zijn sociale contacten ook belangrijk, dat vind u bij onze vereniging. Dit in tegenstelling van een sportschool, waar meestal alleen zelfstandig gesport kan worden.

Dinsdagavond 23 april is er om 18.45 uur een introductieavond voor hartpatiënten. Tijdens het sporten, dat plaatsvindt in de sportaccommodaties van Heliomare te Wijk aan Zee, ziet u hoe de mensen weer vertrouwen krijgen in zijn of haar lichaam door op hun eigen niveau te sporten en hoeveel plezier ze daarin hebben, want inspanning wordt ontspanning.

Heeft u belangstelling meld u dan van tevoren aan, we hebben te maken met de ruimtes van een revalidatiecentrum, dit kunt u doen door te bellen naar 06-20867080 of een mail te sturen naar: g.c.de.groot@planet.nl