CASTRICUM - Veiliger fietsen tot je 100ste is het motto van de bewustwordingscampagne Doortrappen in Castricum. Het initiatief Doortrappen is opgezet omdat ouderen zich vaak niet bewust zijn van het risico dat fietsen met zich mee brengt. Door het geven van fietstips, fietscontroles, fietslessen en andere fietsactiviteiten worden mensen bewust van hun fiets gedrag en ambassadeur voor fietsveiligheid.


Op 17 juni tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen mensen gratis hun fiets laten checken op de Brink in Castricum, waar normaal de viskraam en de bloemen- en plantenkraam staat. Fietsenmaker Sander van Sander’s Fietsbus gaat de controles uitvoeren. ‘Om veilig te kunnen fietsen, is onder andere een veilige fiets nodig. Denk hierbij aan goede remmen, een juist profiel op de banden, stevig vastzittende onderdelen en een gesmeerde ketting.’ Aldus de fietsenmaker. Een afspraak maken is niet nodig, mensen kunnen onaangekondigd langs fietsen. Voor de fiets-check wordt een standaard checklist gebruikt, conform de eisen die de ANWB stelt aan de fiets-check voor de verkeersexamens.

‘In Castricum wordt er veel gefietst, we wonen dan ook in een prachtige omgeving vlakbij de duinen ook fietsen er veel mensen door het dorp.’ Zegt Buurtsportcoach Winnie Assendelft. ‘Vandaar dat wij voor de Brink gekozen hebben, omdat daar veel fietsers voorbij komen. Hoe leuk en nuttig om vóór je fietsrit even je fiets te laten checken. Iedereen is welkom.’

De campagne Doortrappen wordt gefinancierd door de provincie Noord-Holland. De buurtsportcoaches vanuit Team Sportservice voert het programma uit. Deze functie wordt gefinancierd door de Gemeente Castricum, de gemeente vindt sport en bewegen onder alle doelgroepen belangrijk. Veilig Verkeer Nederland en de Lokale Fietserbond ondersteunt en adviseert gedurende de campagne.