CASTRICUM - Op donderdag 10 oktober 2019 start weer een nieuwe cursus grafische technieken bij Toonbeeld in een goed geoutilleerd grafisch atelier. Docent is Serge van Empelen. Als u deze cursus volgt krijgt u inzicht en ervaring met diverse grafische technieken, maar ook over hun geschiedenis en hoe een grafische werkplaats er uit zou kunnen zien.


U maakt in 8 lessen kennis met verschillende grafische technieken en wordt ingewerkt in wat je daarvoor nodig hebt. Bij etsen heb je een zuurbak nodig, hoe werkt dat? U gaat een droge naald-ets maken maar ook werken met aquatint. Bij het afdrukken van uw etsplaat werk je met een drukpers. Hoe ga je daarmee om? Leren hoe je een etsplaat moet ininkten en afslaan. Hoe maak je een perfecte afdruk van je werk op de etspers. Bij Linoleumdruk ga je weer op een heel ander manier te werk en het vraagt ook om een ander pers. Je leert de basis van het maken van een linoleumdruk en hoe je daarmee meerkleurendrukken kan maken. Ook wordt er gezeefdrukt. U krijgt een introductie in de verschillende vormen van zeefdrukken en gaat zelf aan de slag in het drukken met sjablonen. Drukken doe je met inkten. Voor iedere techniek heb je een andere nodig. Welke kies je waarvoor? Maar ook: Wat zijn de verschillen tussen een diep-, vlak- en hoogdruk. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende technieken.

De basistechnieken worden behandeld in een viertal lessen, In de laatste lessen kan er naar eigen keus met één techniek worden gewerkt of een eigen boek worden gemaakt. Hierbij kan ook nog met letterzetten worden geoefend. Daarom kunnen ook deelnemers van vorige cursussen weer met deze cursus meedoen.


In zijn eigen werk is Serge altijd weer geboeid door de grafische eigenschappen die het werk een eigen karakter geven. Bovendien kan hij er zijn passie voor tekenen in uitleven. Als docent wordt Serge geprezen om zijn rust, geduld, enthousiasme en gedrevenheid.


Meer informatie over prijzen, maar ook direct aanmelden voor deze cursus kan via https://www.toonbeeld.tv/beeldend/grafiek/


Wist u dat als u deelneemt aan deze cursus bij Toonbeeld dat u tijdens open atelieruren gebruik kan maken van de grafische werkplaats van Toonbeeld. Hoeft u niet meteen een eigen atelier in te richten.