CASTRICUM - De gemeente Castricum heeft een spookprotest van Extinction Rebellion verboden. Schoenen in plaats van mensen moesten vrijdag 24 april op het Bakkerspleintje in Castricum aandacht vragen voor de klimaatcrisis. Onder de titel ‘Het is tijd voor een nieuw normaal’ wilde Extinction Rebellion erop aandringen dat de gemeente Castricum ook bij de klimaatcrisis luistert naar de wetenschap, daar eerlijk over communiceert en doet wat nodig is. Net zoals ze nu bij de coronacrisis doet. De gemeente verwijst bij het verbod naar de noodverordening, maar het is onduidelijk op welke gronden het protest precies verboden is.


Tientallen Castricummers steunden het protest door hun schoenen in te leveren. Dit konden zij een paar dagen van tevoren op een veilige manier doen. Extinction Rebellion heeft in de aanloop naar het spookprotest mensen expliciet opgeroepen om niet naar het Bakkerspleintje te komen. De burgerbeweging staat voor de bescherming van het leven en respecteert de coronamaatregelen. “De urgentie van de klimaatcrisis en ecologische crisis is zo groot dat wij ons genoodzaakt zagen toch nu een punt te maken, maar dan zonder mensen bij elkaar te laten komen. Dit is hét moment om radicaal van koers te veranderen en een nieuw normaal te vinden,” zegt Lucas Winnips, woordvoerder van Extinction Rebellion Castricum.

Grondrecht
Veel winkels in Castricum zijn open en de weekmarkt op vrijdag gaat ook gewoon door. Extinction Rebellion vindt het belangrijk dat er steun is voor lokale ondernemers, maar vindt het merkwaardig dat de gemeente een spookprotest verbiedt. Daarbij zouden alleen één of twee mensen aanwezig zijn om de schoenen te bewaken. Het recht op demonstreren is een grondrecht. Een soortgelijk protest in Den Haag kon op 17 april wel doorgaan. “De klimaatcrisis is veel erger dan we van onze gemeente te horen krijgen. Klimaatneutraal in 2040, zoals Castricum wil, is veel te laat. Dat mensen daar aandacht voor vragen, komt de gemeente misschien niet goed uit, “ zeg Lucas Winnips. “We gaan nadenken over hoe we nu verder gaan. We laten ons niet monddood maken.”

Geweldloze burgerbeweging
Extinction Rebellion is een burgerbeweging die door middel van vreedzame, creatieve en disruptieve acties de overheid wil bewegen om in te grijpen in de klimaatcrisis en ecologische crisis. De beweging is in 2018 opgericht in Engeland en groeit snel. Sinds enkele maanden is er ook in Castricum een groep actief. Zie voor meer informatie de Facebookpagina https://www.facebook.com/Extinction-Rebellion-Castricum/ of mail naar XRCastricum@gmail.com.