CASTRICUM - De eikenprocessierups in Noord-Holland rukt langzaam, maar zeker op. Vandaag zijn een aantal nesten gevonden in de bomen van Castricum.

Een medewerker van de groendienst in het dorp vond de beestjes. Er zaten vier nesten in twee eikenbomen. Die zijn met speciale apparatuur door de Bomenploeg van de gemeente Castricum verwijderd. Door de warmte van de afgelopen periode heeft de eikenprocessierups zich sneller ontwikkeld dan andere jaren. Op veel plaatsen worden zeer grote aantallen rupsen aangetroffen en daardoor ontstaat ook meer overlast, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit.

Problemen
De grootse probleem vormen de brandharen waarmee de eikenprocessierups is bedekt. Contact leidt tot jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De klachten kunnen twee weken aanhouden. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen.

Heemstede
Een van de plekken waar hij deze lente voor het eerst opdook, was Heemstede. Dat meldde Wandelbos Groenendaal. "Voor het eerst in de geschiedenis van Heemstede is de eikenprocessierups gesignaleerd in de gemeente", werd er toen geschreven.

Dit is een artikel van Kijk Op Castricum.