NEDERLAND - Zaterdag 18 september organiseert Stichting Duinbehoud de eerste Dag van de Duinen. Met deze dag vraagt de stichting aandacht voor de bedreigde natuur in het Nederlandse duingebied. In Naturalis Biodiversity Center bespreken deskundigen en belangstellenden hun ervaringen met natuurbescherming en natuurbeheer. Natuurliefhebbers kunnen meedoen aan activiteiten langs de kust.


De Nederlandse duinen zijn rijk aan planten- en diersoorten en bestaan uit een afwisselend landschap van stuivende duintoppen tot vochtige duinvalleien. Marc Janssen, directeur van Stichting Duinbehoud: “Deze natuurlijke rijkdom staat onder druk door maatschappelijke ontwikkelingen: stikstofdepositie, verdroging, verstedelijking en toenemende recreatie. Soortenrijke kruidenvegetaties raken overwoekerd door struikgewas en bijzondere plantensoorten als het rozenkransje of de vleugeltjesbloem worden zeldzamer. Ook broedvogels, zoals de tapuit, en dagvlinders, zoals de duinparelmoervlinder, gaan in aantal achteruit. Met gericht natuurbeheer proberen de beheerders in het duingebied de rijkdom aan planten en dieren overeind te houden. De vraag is of dat lukt met de huidige middelen.”

“Welke koers gaan we varen?”
Op de Dag van de Duinen gaat Stichting Duinbehoud met experts op zoek naar het antwoord op die vraag. Janssen: “Gaan we door met grootschalige maatregelen als plaggen en maaien? Of gaan we op zoek naar subtielere wegen om onze doelen te behalen? En is het natuurbeheer in de duinen niet te veel gericht op de hogere plantensoorten, vergeten we de insecten niet?”

In Naturalis delen Marc Janssen en cabaretier Hans Sibbel hun blik op natuur en biodiversiteit. Deskundigen Annemieke Kooijman (Universiteit van Amsterdam), Luc Geelen (Waternet) en Dick Groenendijk (PWN) geven hun kijk op het toekomstige beheer en beleid van de duinen. De discussie wordt geleid door de wetenschappelijk directeur van Naturalis, Koos Biesmeijer.

Naast de bijeenkomst in Naturalis zijn er langs de hele kust excursies voor natuurliefhebbers. De excursies worden geleid door lokale duinconsulenten van Stichting Duinbehoud en andere duinkenners.