LIMMEN - De strandvondstencollectie van oud jutter en later hulpstrandvonder Thijs Bakker is een poosje geleden teruggebracht naar Dirk Bakker, de zoon van Thijs, de huidige hulpstrandvonder van het strand van Castricum.


Op de bovenverdieping van de loods aan de Maatlat 19 te Limmen, heeft Dirk een nieuwe opstelling gemaakt van deze strandvondstencollectie, uitgebreid met nieuwe strandvondsten en bij onze gemeente passende attributen en strandvondsten uit het Strandvondstenmuseum.

Het depot is op afspraak te bezichtigen voor groepen van ca. 10 personen, voor afspraken en verdere informatie over de nieuwe samenwerkingspartner in Castricum verwijzen we naar de website strandvondstenmuseum.nl

Menno Twisk van het Strandvondstenmuseum werkt aan een initiatief om een Stichting in het leven te roepen die de cultuurhistorische, educatieve- en zorg relateerde missie van de vroegere sociaal culturele onderneming op de Zanderij voort kan zetten.

Overige collectie
Een groot deel van de museumcollectie heeft een mooie nieuwe bestemming gekregen.

Over een nieuwe bestemming voor de Bakkumse Schelpenkar vindt nog overleg plaats, we verwachten daar binnen enkele weken over te kunnen berichten.

De historische tuinbouwwerktuigen zijn voornamelijk overgenomen door een collega agrariër in ons dorp, die er waarschijnlijk een eigen museumpje mee gaat maken.

De historische kamer en vitrine met kruiwagenmodelletjes zijn geschonken aan de Viva Zorggroep ten behoeve van de reminiscentie ruimten in de Santmark en Huis ter Wijck.

De typisch bij Castricum horende karretjes zijn inclusief vitrine geschonken aan de Werkgroep Oud Castricum

Er vindt op dit moment overleg plaats over een herbestemming voor een deel van het smalspoor en de historische houtzagerijlorrie met het erfgoedpark De Hoop in Uitgeest.

De strandvondsten van de strandslagen ten noorden van Castricum hebben een bestemming gevonden in het kunst- en juttersmuseum van de samenwerkingspartner te Callantsoog.

Via de Stichting zouden er straks lezingen, presentaties, demonstraties en gastlessen op locatie met het ‘’reizende’’ Strandvondstenmuseum verzorgd kunnen worden, maar ook door- of bij de samenwerkingspartners. De meeste thema’s en onderwerpen zijn streek historisch van aard en hebben vaak een relatie met bijzondere gebeurtenissen (oorlogen) en of oude en of vergeten beroepen.