Het landschap van Castricum en omgeving heeft een bijzondere en boeiende ontwikkeling doorgemaakt. De openheid in het oosten en het besloten duinlandschap vormt een mooi contrast. En bijzonder is dat de boerenerven dit verschil weerspiegelen. Op dinsdagavond 26 juni legt Landschap Noord-Holland in samenwerking met MOOI Noord-Holland en Landerade uit hoe dit zo ontstaan is en wat de streekeigen kenmerken zijn per erf. Bezoekers zullen na deze avond op een andere manier door Noord-Kennemerland lopen. Hun ogen voor bijzondere details worden geopend.

Sprekers zijn historisch-geograaf Edwin Raap van Landschap Noord-Holland, ervenadviseur Filippien Koornneef van Landerade advies, ervenconsulent Marlous Ruiter van MOOI Noord-Holland en Jos Teeuwisse van Stichting Oer-IJ. De voorzitter tijdens deze avond is Henk Baas, hoofd landschap van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De historische verenigingen van Castricum en Heiloo en de Stichting Alkmaardermeeromgeving nodigen mede uit. Tenslotte is er aandacht voor de actie ‘Red de Stolp’.

Zelf ontwerpen
Op deze boeiende thema-avond over de ontwikkeling van het cultuurlandschap van Noord-Kennemerland is er speciale aandacht voor het Ervenhandboek Castricum. Speciale aandacht gaat uit naar het agrarische erfgoed. De sprekers lichten dit toe hoe een streekeigen erf ingericht kan worden. Deelnemers krijgen niet alleen informatie, ze worden ook uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Ze gaan in groepjes zelf een toekomstbestendig streekeigen erf ontwerpen. Want een mooi erf is een visitekaartje voor de streek.

Handboek cadeau
De avond is interessant voor iedereen die landschap en erfgoed een warm hart toedraagt. Na afloop krijgen alle aanwezigen een exemplaar cadeau van het handboek ‘Ontwerp uw eigen erf in Castricum’ (zolang de voorraad strekt). De bijeenkomst vindt plaats in het Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Reserveren is niet nodig.