CASTRICUM - In oktober start vanuit Welzijn Castricum een gespreksgroep rouwondersteuning voor mannen en vrouwen die hun partner verloren hebben.
Nel Groen en Margreet de Jongh, gecertificeerd rouwbegeleiders en jaren ervaring met het begeleiden van groepen, gaan de groep begeleiden.

Margreet: ’Als je je partner verloren hebt, kom je in een nieuwe wereld terecht, je komt los te staan van het normale leven. Soms is dat moeilijk uit te leggen aan familie en vrienden. Als je met lotgenoten praat, is een half woord daarentegen vaak al genoeg. Het is dan fijn dat je begrepen wordt en niets hoeft uit te leggen.’ Nel sluit aan: ‘Rouwenden voelen zich inderdaad vaak onbegrepen en begrijpen zichzelf soms ook niet, in een tijd waarin het snelle leven overheerst. Rouwen is het hervinden van jezelf en ontdekken hoe je weer kunt zorgen voor jezelf en ook weer zin in het leven kunt krijgen. Het is hard werken, mensen zijn vaak moe in een rouwperiode. ’ Nel vervolgt: ‘Een belangrijke functie van de gespreksgroep is, dat je er minder alleen voor staat, terwijl je tegelijkertijd in de groep ervaart dat ieder zijn eigen rouwproces doormaakt.’ Margreet voegt toe: ’Het gaat er zeker niet alleen treurig en zwaar aan toe in de gespreksgroepen. Alleen al de erkenning en herkenning maken vaak al dat je je lichter voelt en er zijn natuurlijk ook momenten waarop er gelachen kan worden.’

Nel vertelt: ‘Onze ervaring is dat het voor deelnemers belangrijk is dat je in de groep mag zijn zoals je bent. Wat mensen meemaken in zo’n ingrijpende tijd is heel herkenbaar en normaal.’ Margreet vult aan ‘Een lotgenotengroep voelt veilig, daar kun je je vragen en verhaal kwijt. Het begrip, de erkenning geeft al troost. Dat het niet gek is wat je voelt en dat je er niet alleen voor staat is vaak heel helpend.’

Tijdens elke bijeenkomst van de gespreksgroep (in totaal acht bijeenkomsten) wordt een thema besproken dat betrekking heeft op aspecten van het rouwproces, bijvoorbeeld: het omgaan met alle emoties, meer inzicht krijgen in het verlies, het alleen verder gaan en de reacties van de omgeving. De deelnemers kunnen zelf ook thema’s inbrengen.

Aanmelden
De gespreksgroep gaat op donderdag 4 november van 10.00 tot 12.00 uur van start in Castricum, op de locatie van Supreme college (voorheen Maranathakerk) en staat open voor mensen uit de verschillende kernen van de gemeente. Circa tien mensen zullen deelnemen en de groep komt om de veertien dagen bij elkaar. Mannen en vrouwen die hun partner hebben verloren kunnen zich voor de gespreksgroep aanmelden. Het advies is echter om niet eerder dan minimaal zes maanden na het overlijden van de partner aan de groep deel te gaan nemen. Uiteraard mag het ook langere tijd na het overlijden van de partner zijn. De kosten voor deelname bedragen € 90,-.
Voor aanmelden of meer informatie kan contact opgenomen worden met Nel Groen, tel: 06 23205300, phm.coumans@ziggo.nl of met Margreet de Jongh, tel: 06 22973186, margreetdejongh@gmail.com. Aanmelden kan ook bij Welzijn Castricum, telefoon 0251 65 65 62.