CASTRICUM - Onderwijskoepel Tabijn gaat van start met de ontwikkeling van het koersplan voor 2024-2028. Daarin spelen kinderen een belangrijke rol. Wat hebben zij nodig voor hun reis naar de toekomst? Op 7 februari 2023 waren kinderen van groep 7 en 8 aan het woord van 21 Tabijnscholen en kindcentra. Zij gingen in gesprek met astronaut André Kuipers en met elkaar over de doelen voor de toekomst.

Van kindcentrum Helmgras uit Castricum waren Kiki, Madelief en Fleur uit groep 7 erbij. Zij schreven een motivatiebrief of maakten een tekening en mochten de astronaut ontmoeten. De leerlingen waren geboeid door André Kuipers’ bevlogen verhaal over de lancering, de ruimtereis, leven en werken in de ruimte en het onderzoek dat ESA verricht. Naast verwondering over het leven in gewichtloosheid en wat dat voor praktische uitdagingen biedt, waren de kinderen geboeid door de beelden van de aarde. De meeste indruk op het drietal maakte de boodschap dat de aarde in coronatijd veel schoner was dan nu en dat we daar samen iets aan kunnen en móeten doen.

Na een spervuur van vragen voor André Kuipers gingen de kinderen met elkaar in gesprek over de opdracht en dat leverde mooie gesprekken en fantastische ideeën op. Kiki, Fleur en Madelief hebben ook nagedacht over wat ze zelf kunnen doen, wat leerkrachten en kindcentrum Helmgras kunnen doen voor een betere wereld. Daarover maakten ze een poster vol ideeën en die bespreken ze binnenkort met de directie. Kiki: “We vinden wel dat Helmgras al goed op weg is. We hebben al zonnepanelen op het dak en scheiden ons afval. Dat zouden eigenlijk alle mensen moeten doen.” Maar ze hebben ook nog wensen, vervolgt Madelief: “Meer lessen over het klimaat en een groener schoolplein om meer te bewegen.” Fleur vult haar aan: “En meer lessen in de natuur en afval opruimen op het strand staan ook nog op ons wensenlijstje.”