CASTRICUM - Nadat eerder al de bovenste laag aarde werd vervangen, gaat het opruimen van de bodemvervuiling in de wijk Duin en Bosch nu verder onder de grond.


Geïnteresseerden uit de wijk kregen van de provincie Noord-Holland en de aannemer uitleg over de werkzaamheden in Castricum.

Op het voormalige provinciale ziekenhuisterrein Duin en Bosch is de provincie Noord-Hollands sinds april 2021 bezig met het opruimen van een bodemvervuiling. Deze is niet schadelijk voor de gezondheid maar wordt wel opgeruimd (gesaneerd), om te voorkomen dat deze zich verder verspreidt via het grondwater. Dit gebeurt met name op de plek van de toenmalige chemische wasserij.

Bezoek aan de werkzaamheden

De provincie begon in september met een nieuwe fase: het opruimen van de bron van de vervuiling onder de grond. Dit gebeurt door water rond te pompen en een werkzame stof toe te voegen, zogenoemd natuurlijk substraat. Dit stimuleert en versnelt de natuurlijke afbraak van de vervuiling. Op de bewonersbijeenkomst van 7 oktober kreeg de buurt, uitgenodigd met een bewonersbrief, een rondleiding met uitleg over deze nieuwe fase.

Nadat de provincie het belang van deze werkzaamheden uitlegde – het voorkomen van verdere verspreiding – liet de aannemer zien hoe zij te werk gaat. Vanuit de groene containers op het erf reguleert zij met een installatie het pompen en toevoegen van de werkzame stof in de bodem.

De aannemer heeft de containers met een neutrale groene kleur geverfd, zodat ze minder opvallen dan een reguliere bouwkeet. De aanwezige bewoners lieten weten dit op prijs te stellen. Ook blijkt de container goed geïsoleerd: de buren horen niets van de installatie. Van de verdere sanering zullen bewoners en ondernemers in de buurt weinig overlast hebben.

Opschalen

Ongeveer over een jaar, als de bron van de vervuiling is opgeruimd, gaat de aannemer met dezelfde werkwijze de sanering opschalen. Kleine graafwerkzaamheden zijn nodig om de extra leidingen netjes onder de grond weg te werken. Na het aanbrengen van de leiding duurt deze fase nog 1,5 jaar. De provincie monitort daarna nog enkele jaren het bodemwater om te controleren of de verontreiniging naar wens is opgeruimd.