CASTRICUM/LIMMEN - In het weekend van 10 en 11 september vindt de Open Monumentendag Castricum 2022 plaats, met dit keer weer een vol programma. Het thema dit jaar is duurzaamheid. In de aanloop daarnaartoe hield Hans van Weenen in Limmen een bijzondere lezing over de relatie tussen duurzaamheid en erfgoed.

Wethouder Valentijn Brouwer (erfgoed en duurzaamheid): ‘Cultuur maakt ons tot wie we zijn. Daarom is het belangrijk dat we ook de verhalen achter ons erfgoed met elkaar delen. Open Monumentendag is een geweldige gelegenheid om dit uit te dragen. Het thema duurzaamheid is heel logisch. We zien steeds vaker oude bouwtechnieken terugkomen en oud gebruik van het landschap, waar Hans van Weenen ook zo duidelijk voor pleit.’

Duurzaamheid: garantie voor de toekomst

Voor een vol Vredeburg gaf Hans van Weenen, voormalig hoogleraar aan de UvA en bestuurslid van de Stichting Oer-IJ, afgelopen vrijdag een bevlogen lezing over het belang van duurzaam nadenken over onze leefomgeving. Duurzaamheid, definieerde hij, ‘gaat over het garanderen van een toekomst voor toekomstige generaties. Ons gebruik van de wereld mag geen afbreuk doen aan de levens van hen die nog komen. En dat dat gebruik dat nu wel doet, dat is duidelijk.’ Opmerkelijk was de wijze waarop Van Weenen, die zijn lezing had gebaseerd op uitvoerig historisch onderzoek, een kaart van wateroverlastmeldingen projecteerde op een historische kaart van (nu verdwenen) waterlopen. Juist daar waar vroeger waterlopen binnen de dorpskom van Castricum liepen, ondervindt men nu wateroverlast bij hevige buien. Met kennis, maar ook enige humor, pleitte hij voor meer groen en water in het dorp.

Vol programma voor 10 en 11 september

Het weekend van Open Monumentendag in Castricum heeft dit jaar een rijk programma. Een aantal hoogtepunten: het Huis van Hilde is gratis te bezoeken; daar toont de tentoonstelling “Twee werelden in één wrak” vondsten van een plantageschip. In Castricum is een bijzondere langhuis-stolpboerderij aan de Breedeweg 80 te bezichtigen, met rondleidingen en een imker. In Akersloot kunnen belangstellenden deelnemen aan een fietstocht van Stichting Oer-IJ, met als thema ‘Het ontstaan van polders en hun waterhuishouding’. Op De Woude is kerkje De Kemphaan geopend voor bezoek en in Limmen is onder andere in de Protestantse kerk muziek van de Trawanten van Banjaert te beluisteren.

Praktische informatie
Het volledige programma voor gemeente Castricum en omringende gemeenten is, samen met een gratis Monumentengids, af te halen in het gemeentehuis, bibliotheken en historische musea (tijdens openingstijden). Tijdens de Open Monumentendag zijn programma’s ook beschikbaar bij de deelnemende monumenten.

Meer informatie is online te vinden op de speciale Open Monumentendag webpagina van de gemeente: www.castricum.nl/nieuws/open-monumentendag-op-10-en-11-september Daar staat ook een link naar de landelijke monumenten die geopend zullen zijn.