CASTRICUM - Elk haartje kan klachten geven. Maar om hoeveel van die irritante haartjes van de eikenprocessierups gaat het eigenlijk? Wie het juiste antwoord weet of het dichtst in de buurt komt, kan daarmee een nestkastje voor mezen winnen. Want meer mezen is goed tegen de rupsenplaag omdat deze vogels de diertjes graag op het menu hebben.


Met de prijsvraag wil gemeente Castricum inwoners informeren over de brandharen van de rups en hoe de rups op een natuurlijke manier te bestrijden is. De prijs – voor 50 inzenders ligt een nestkastje klaar – kan daaraan bijdragen.

De lente komt eraan. Dat betekent dat de eikenprocessierups weer uit zijn eitje komt kruipen. Deze rups komt de laatste jaren steeds vaker voor. Hij is bedekt met brandharen, die voor irritatie kunnen zorgen aan onder meer huid en ogen.

Actief bestrijden

Wethouder Falgun Binnendijk: “We bestrijden deze eikenprocessierupsen actief. We willen voorkomen dat het een grote plaag wordt en bijvoorbeeld recreatiegebieden niet meer aangenaam zijn. Iedereen die een nest ziet, kan dit bij de gemeente melden, dan halen we het weg en vernietigen het. Maar daar lossen we niet alles mee op. De mees is een goede vriend in de strijd, dus die zien we graag in onze gemeente.”

Raad het aantal

De prijsvraag luidt als volgt:

Vorig jaar zijn er in Castricum 37 rupsennesten aangetroffen. Hoeveel brandharen hadden al die rupsen in totaal ongeveer?

Stuur het antwoord 11 april naar: info@castricum.nl onder vermelding van Prijsvraag eikenprocessierups. De gemeente verdeelt 50 nestkastjes onder de inzendingen die het dichtstbij de eigen berekening zitten.

Meedoen kan alleen door inwoners van de gemeente. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Wie een nest aantreft, kan dit melden bij de gemeente. Dat gaat het best via Fixi.nl.

Meer informatie over de eikenprocessierups: https://processierups.nu/