CASTRICUM - De GroenSpoor-plantestafette in Noord-Holland Noord was zaterdag 14 november in Castricum, in het park Walstro. Een groep enthousiaste en hard werkende vrijwilligers van Bijzzzaak en de vereniging Groei en Bloei (www.groei.nl) heeft zaterdag 14 november ruim 8000 bollen geplant! Hierdoor worden bijen en andere insecten al vroeg in het voorjaar van nectar en stuifmeel voorzien en wandelaars kunnen straks genieten van een kleurenpracht, bestaande uit: krokussen, botanische tulpjes, bos-hyacinten en blauwe druifjes. De bloembollen zijn natuurlijk (biologisch) geteeld, zonder gif. Op de website van Bijzzzaak is een mooi overzichtje met uitleg over bloembollen voor diversiteit: www.bijzzzaak.nl/bloembollen-voor-biodiversiteit

In het park zijn – op initiatief van Bijzzzaak - eerder dit jaar al bessen-dragende struiken voor de vogels geplant. Wethouder Binnendijk juicht dit mooie initiatief van harte toe en benadrukt dat alle (extra) groen in onze gemeente een positief effect heeft op alles wat groeit en bloeit!

Plantestafette: Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Heemskerk

De plantestafette is een mooi groen initiatief dit najaar. Het idee erachter is om op vijf achtereenvolgende zaterdagen (alsof er een estafette wordt gelopen) samen met bewoners, ondernemers, zorginstellingen en scholen aan de slag te gaan om bloembollen, vaste planten, struiken en/of bomen te planten. In het voorjaar worden dan mooie, groene en natuurlijke linten zichtbaar langs fiets- of wandelpaden, of in een wijk of park. De groene linten zorgen bovendien voor voedsel voor bijen, insecten, vlinders en vogels. Helaas is de plantestafette dit jaar door corona maar zeer kleinschalig gevierd.