CASTRICUM - Ook dit zomerseizoen mogen horecaondernemers in de gemeente Castricum hun terras uitbreiden. Het college heeft besloten om ondernemers met restaurants, cafés en strandpaviljoens, die de afgelopen twee jaar hard geraakt zijn te steunen. Met de tijdelijke terrasuitbreiding kunnen horecaondernemers deze zomer meer gasten op hun terras ontvangen, en zo in ieder geval een deel van hun gederfde omzet inhalen.

De verruiming van de zomerterrassen is tijdelijk en geldt, onder voorwaarden, van 15 maart 2022 tot het einde van het terrasseizoen op 31 oktober 2022. De ondernemers hoeven hiervoor geen extra leges (belastingen) aan de gemeente te betalen.

Levendigheid
Het exploiteren van een terras is voor veel horecabedrijven belangrijk. Terrassen zorgen voor de levendigheid en aantrekkelijkheid van de gemeente. Een kern en strand zonder terrassen bruist niet. Van belang is een goed evenwicht vinden tussen het gebruik van het openbaar gebied en de belangen van de horecaondernemer. En een goede balans te houden tussen de levendigheid van horecaterrassen en de leefomgeving. De tijdelijke terrasuitbreiding is één van de lokale coronamaatregelen naast een aantal andere maatregelen die het maatschappelijk leven, sport en cultuur ondersteunen.

Burgemeester Toon Mans: “Horeca-ondernemers hebben het moeilijk gehad en zo willen we hen een extra steuntje in de rug geven. En ook door onze inwoners en bezoekers wordt dit gewaardeerd!”

Inkomsten gemist
Om horecaondernemers tegemoet te komen, heeft het college al in 2020 en 2021 besloten mee te werken aan verzoeken voor het tijdelijk vergroten van horecaterrassen. Horeca-bedrijven hebben nog dagelijks te maken met de gevolgen van de maatregelen rond de pandemie. Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren aanzienlijke inkomsten gemist, terwijl de kosten doorliepen. Daarom heeft het college besloten om, onder voorwaarden, ook voor het zomerseizoen 2022 de tijdelijke terrasuitbreiding in de openbare ruimte toe te staan.

Wethouder Ron de Haan (Economie en Strand): "We verlangen naar winkelstraten en pleinen die weer volstromen met gezellige terrassen, stranden met vrolijke mensen bij de paviljoens. Het lijkt een eeuwigheid geleden. Gelukkig zijn we op de goede weg. Waar we de ondernemers kunnen helpen, helpen we.