CASTRICUM - ‘Een verlaat verjaardagscadeau’, zo noemde burgemeester Mans de onderscheiding die hij tijdens de Nieuwjaarsreceptie aan het bestuur van Stichting Tuin van Kapitein Rommel mocht overhandigen. ‘Kapitein Rommel’ vierde medio 2019 het 25 jarig jubileum. Voor het college aanleiding om deze maatschappelijk betrokken partner in het zonnetje te zetten.

‘In een tijd van meer afstand, individualisering en eenzaamheid als groeiend probleem bent u voorbeeld van de kracht van verbinding. U helpt, u inspireert, u onderwijst, u verbindt, u creëert. Dat verdient waardering’, zo sprak de burgemeester vlak voor het overhandigen van de erespeld aan het bestuur van de stichting.

De Tuin van Kapitein Rommel is een begrip in Castricum. De tuin is een belangrijke sociale ontmoetingsplaats. Iedereen is er welkom. In het bijzonder zet de stichting zich in voor mensen zonder werk, mensen met een handicap, buurtbewoners, ouderen en scholieren. De stichting werkt met bijna 50 vrijwilligers.

Van rommel naar ontmoetingsplek
Albert Rommel (1889-1958) was een markante Castricummer die dorpsgenoten liet meegenieten van zijn grote, groene tuin. Na zijn dood werden de tuin en het woonhuis in 1970 eigendom van de gemeente. Er waren plannen voor een stationsplein en een busstation, maar daar kwam het niet van. De tuin verwaarloosde en de vijver groeide dicht. De gemeenteraad nam het initiatief om er een ontmoetingsruimte van te maken. De Stichting werd opgericht en in ‘94 werd de vernieuwde Tuin van Kapitein Rommel geopend.

Sociale functie gegroeid
Vijfentwintig jaar later opereert de stichting nog altijd in de geest van haar naamgever. Er zijn activiteiten in het ontmoetingscentrum, er wordt gewerkt in de plantenkas en de kruidentuin. Regelmatig zijn er culturele activiteiten en in de tuin kunnen bezoekers kennis maken met ecologisch beheer. De sociale functie van de tuin is in de loop der jaren gegroeid. Jaarlijks bezoeken rond 2500 mensen de tuin voor een van de culturele evenementen, zoals het pompoenenconcert of de kerstmarkt. Ruim 300 basisschoolleerlingen doen in het voorjaar mee aan de natuurontdekkingstocht. In de zomer bezoeken zo’n duizend kinderen de Sprookjestuin en vierhonderd kleuters volgen in de herfstvakantie het Kabouterpad.