Vanwege de coronacrisis krijgt de komende Koningsdag ook in Castricum een totaal andere vorm dan normaal. De vrijmarkt kan niet doorgaan, cafés zijn gesloten. Maar haal gerust uw vlag en wimpel, oranje boa en oranjebitter uit de kast: Koningsdag wordt Woningsdag! Maandag 27 april 2020 staat in het teken van saamhorigheid. Hoe beleeft u het samen, vanuit uw huis in de gemeente Castricum?

Hang de vlag uit

Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving. Bovendien zullen tussen 9.45 en 10.00 uur de klokken luiden als teken van verbinding, verdriet of vreugde.

De torenspits aubade
Vijf blazers van muziekvereniging Emergo beklimmen de toren van de Oude Kerk. Ze spelen daar een aubade om Woningsdag te openen, om 10.00 uur. Dat doet Emergo trouwens al veertig jaar. In de toren is precies genoeg ruimte om met vijf man 1,5 meter afstand ruimte te bewaren.

Zing het Wilhelmus
Doe om 10.00 uur mee met de Nationale Aubade en zing het Wilhelmus. Pieter Verhoeve, de voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, zal Zijne Majesteit feliciteren vanuit het stadhuis van Gouda.

Lees verhalen van kinderen voor de koning
Kinderen konden een brief schrijven of een tekening maken voor de Koning. Ze zullen deze periode nooit meer vergeten. Hoe voelen ze zich? Wat houdt ze bezig? Hun gebundelde brieven en tekeningen worden aan de Koning overhandigd en in een E-book gepubliceerd.

Extra aandacht voor ouderen
Voor de deuren van verpleeghuizen speelt er overdag een draaiorgel. En de gemeente bezorgt oranje tompouces voor de bewoners en de medewerkers van deze huizen.

Hef het glas
Om 16.00 uur is er de Nationale Toost: hef uw glas – sinaasappelsap, oranjebitter of wat u maar wilt – op de gezondheid van iedereen. Want in deze moeilijke tijd, waar het ene akelige bericht het andere opvolgt, is het óók belangrijk om positieve dingen te benoemen en samen mooie momenten te beleven!

Spullen verkopen?
Let op: alleen binnenshuis mag je kleedjes met te verkopen spulletjes neerleggen. Deze kun je online verkopen via de digitale kleedjesmarkt op marktplaats. Dus geen kleedjes en kraampjes in voortuinen.Meer informatie over de digitale kleedjesmarkt en tips voor Koningsdagactiviteiten thuis zijn te vinden op de website van de oranjebond.