CASTRICUM - In Castricum is deze zomer weer een schapenkudde te zien. Donderdag 23 mei komt de kudde naar Castricum. Deze zomer grazen ze in een veel groter gebied dan vorige jaren. Er is dus een goede kans ze aan te treffen.


Schaapskudde
Je kunt natuurlijk het gras kort houden met een maaimachine, maar het kan dankzij de schapen ook op een natuurlijke manier. Een kudde van zo’n 250 schapen komt langs bij de Soomerwegh, Park Noord-End, Vondelstraat, Schelgeest, Mient en Dr. de Jongweg. De dieren verblijven in een vak, omheind door flexibele rasters. Speciaal getrainde border collies helpen de schaapsherder bij het verplaatsen van de kudde.

Biodiversiteit
Een schaapskudde graast geleidelijk en komt drie keer per seizoen op dezelfde plek. Tussentijds zijn er rustperioden. Drie keer grazen zorgt ervoor dat de vegetatie lager blijft. Door de schapen komen meer voedingstoffen beschikbaar voor planten, die daardoor beter en vaker bloeien. Dat is weer goed voor het insectenleven. Schapen eten ook ongewenste soorten zoals distel en berenklauw. Er zijn dan geen bestrijdingsmiddelen nodig. Verder verspreiden de schapen zaden die ze meenemen in de wol en tussen de hoeven. Ook dat is goed voor het plantenleven in de gemeente.

Circulair
Landschapsbeheer Rinnegom fermenteert de mest van de schapen tot Bokashi, dit wordt weer terug gebracht op de weilanden. Bokashi is een CO2 neutrale methode om mest om te vormen tot bodemverbeteraar.

De kudde is van de schaapskooi van Bergen. Wie meer wil weten kan terecht bij de herder of www.schaapskooi-bergen.nl.