CASTRICUM - Op zaterdagochtend 1 april verzamelden vrijwilligers uit verschillende gemeenten zich in het Huis van Hilde in Castricum. Het regionaal comité Open Monumentendag Kennemerland had hen uitgenodigd om hen te bedanken voor hun inzet als vrijwilliger. Veel vrijwilligers zijn betrokken bij historische verenigingen en lokale musea. Met gebak en een rondleiding werd het een gezellige ochtend.

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het behoud van erfgoed in de regio. Dit belang was de Castricumse erfgoedwethouder Valentijn Brouwer ook niet ontgaan. In zijn welkomstwoordje onderstreepte hij het belang van vrijwilligers: “Jullie kennis doet vaak niet onder voor de kennis van een professional en jullie zijn daarom hard nodig voor het behoud van erfgoed. Jullie delen verhalen waar anderen weer van kunnen leren. Iets waar mijn aandacht nu naar uitgaat bijvoorbeeld, is de samenhang tussen klimaatadaptatie en het historisch landschap. Juist daar waar oude sloten gedempt zijn, zien we nu wateroverlast. Lokale historische kennis is dus heel belangrijk, voor de opgaven van de toekomst.”

Het regionaal comité Open Monumentendag Kennemerland coördineert elk jaar de Open Monumentendag in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Het comité bestaat ook uit vrijwilligers. Ook publiceren zij rond de jaarlijkse Open Monumentendag het monumentengidsje en de overzichtskaart met opengestelde locaties.
Dit geeft aan dat het openstellen van erfgoed, waaronder veel kerken en molens, is niet mogelijk zonder vrijwilligers.

De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats in het weekend van 9 en 10 september, met het thema Levend Erfgoed. Dit thema legt de nadruk op immaterieel erfgoed, Dat zijn tradities, gebruiken en ambachten die mensen van huis uit hebben meegekregen.

Wie nieuwsgierig is geworden naar wat het betekent om vrijwilliger te zijn tijdens de Open Monumentendag, kan contact opnemen met het regionaal comité. Ook inwoners die een monument willen aanmelden voor openstellen, kunnen zich daar melden. Kijk voor contactgegevens en meer informatie op de website

https://www.openmonumentendag.nl/comite/castricum/