CASTRICUM - Stan Baltus en Vera Fetisova werden gisteravond door burgemeester Mans gemeentelijk onderscheiden. Stan ontving het Jeugdlintje, Vera de gemeentelijke waarderingsspeld. Dat gebeurde tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het college in het gemeentehuis, in aanwezigheid van zo’n 170 mensen.


Herstel van Molen De Mol

De 16-jarige Stan Baltus ontving het allereerste Jeugdlintje, de nieuwe onderscheiding voor jongeren tot en met 21 jaar die zich inzetten voor een mooiere gemeente. Hij is al drie jaar bezig met het volledige herstel van de replica van Molen De Mol in Limmen. De kap en het lijf van de molen zijn inmiddels af. In afwachting van een locatie waar de molen mag staan voor publiek, wordt op die plek ook nog het ‘onderstel’ (de schuur eronder) gemaakt. Stan werkt al sinds zijn 13e aan de restauratie en heeft inmiddels expertise, extra handen en extra sponsorgelden voor zijn project gekregen. ‘Ik wil dat de inwoners de molen kunnen bezoeken en een goed idee krijgen van hoe de molen in elkaar zit en werkt. Daarom wil ik de molen graag voor Limmen behouden,’ vertelde Stan.

Waarderingsspeld voor Oekraïne-opvang

De gemeentelijke waardering over 2022 ging naar een grote groep mensen: ‘Alle vrijwilligers die zich vorig jaar inzetten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente, van opvang tot hulp bij papierwerk en van vertalen tot het inzamelen en uitdelen van eerste levensbehoeften verdienen onze waardering. Een groep die deels bekend is maar deels ook niet; want niet iedereen wil even zichtbaar zijn als het aankomt op het bieden van de helpende hand,’ verklaarde de burgemeester. Het college sprak daarom dit jaar symbolisch zijn diepe waardering uit voor het werk van deze heel grote groep, door de uitreiking van de waarderingsspeld aan Vera Fetisova. Zij vervulde een spilfunctie in de opvang. Zij kent de taal en de cultuur, coördineerde en regisseerde. ‘Voor ons vat zij het beeld samen van vrijwilligers die onmisbaar zijn.’

Samen werken aan 2023

De burgemeester stond verder in zijn Nieuwjaarsspeech stil bij de ontwikkelingen die vorig jaar zijn ingezet en de gevolgen van de huidige crises. Maar ook noemde hij de plannen voor 2023. ‘Het nieuwe jaar vraagt van de gemeente de nodige inzet en die gaan we leveren. Maar we zijn pas een stuk verder als we mét inwoners, ondernemers en organisaties de onderlinge zorg en solidariteit kunnen bieden. Mijn wens voor 2023 gaat over vertrouwen. Alleen met vertrouwen in elkaar kom je verder. Dat betekent ook: geen harde garanties op voorhand, we komen eruit als we er met elkaar voor gaan.’

Omlijsting met muziek en jaaroverzicht

De Nieuwjaarsreceptie trok – na twee jaar afwezigheid door de corona-maatregelen – veel belangstellenden. Zij konden samenkomen onder genot van een hapje en een drankje, muziek van raadsleden Paulien Zwikker en Florence Eijck, en het Jaaroverzicht 2022 in beeld, gemaakt door Omroep Castricum (en nog terug te zien via www.omroepcastricum.nl/nieuws/artikel/jaaroverzicht-in-premiere en op YouTube: https://youtu.be/5EFc7hZqcUg).