CASTRICUM - Het aantal ernstige incidenten in de Castricumse horeca is duidelijk verminderd na het invoeren van een aantal maatregelen. Na een aantal gewelddadige incidenten in 2017 besloten gemeente, horeca en de politie de koppen bij elkaar te steken om het geweld in te dammen.

Volgens cijfers van de gemeente zijn er dit jaar nog geen ernstige incidenten geweest. verleden jaar bleken dat er negen te zijn, waarvan twee zeer ernstig. In februari 2017 ontstond zelfs een 'veldslag' op het station van Castricum toen een groep van circa 30 jongeren op willekeurige mensen insloeg.

ID-scan
De maatregelen die zijn genomen lijken tot dusverre effect te hebben. Met name over de verplichte ID-scan bij de horeca-gelegenheden is de gemeente zeer te spreken. Hierbij krijgen personen van achttien jaar of ouder direct van de portier een stempel dat alcohol drinken is toegestaan en jongere bezoekers krijgen een stempel dat dit niet mag. Mensen met een horeca-verbod die hun ID laten scannen krijgen direct het woord verbod in beeld en kunnen dus weer rechtsomkeert maken. Bij hardleerse fraudeurs is men niet mals en wordt de ID gelijk vernietigd. Volgens de gemeente is dat inmiddels talloze malen gebeurd waardoor vervelende jongeren worden ontmoedigd om in het dorpscentrum te komen.

De gemeente noemt ook de maatregel met de fietsportiers een goede zet. Deze fietst rond in het dorp en kan rechtstreeks door buurtbewoners gebeld worden wanneer mogelijk. Het college van Castricum wil de ingevoerde maatregelen nog dit jaar verlengen.