CASTRICUM - Een speciale ‘blauwe hap’, geserveerd vanuit een historische legerjeep. Met die actie besteedt het Veteranencomite Castricum dit jaar aandacht aan Veteranendag. Dat is op zaterdag 19 juni.

Normaliter vindt de Nationale Veteranendag plaats op een zaterdag rond 29 juni. Maar dit jaar lukt dat niet vanwege de coronamaatregelen. Lange tijd was niet duidelijk of evenementen als deze dag überhaupt konden worden georganiseerd en zo ja, in welke vorm en met hoe veel deelnemers. De Castricumse veteranen hebben daarom in een vroegtijdig stadium gekozen voor een ludieke aanpak.

‘Blauwe hap’
In samenwerking met de gemeente delen de organisatoren een zogenaamde ‘blauwe hap’ uit aan dorpsgenoten / veteranen die zich voor deze actie hebben aangemeld. Dat leverde zo’n zestig adressen op om langs te gaan. Leverancier van deze overheerlijke maaltijd is restaurant Sinar Djaya, gevestigd aan de Dorpsstraat in Castricum. De veteranen krijgen de maaltijd koud geleverd en kunnen het eten met de magnetron opwarmen.

Om 14.00 uur verzamelen de jeeps zich op het Raadhuisplein bij het gemeentehuis in Castricum. Een half uur later, om 14.30, rijden de voertuigen in colonne naar het Horecaplein aan de Dorpsstraat. Vanaf die plek vertrekken de jeeps met de maaltijden naar de veteranen. De eerste maaltijd wordt uitgereikt door burgemeester Toon Mans. Gelukkige ontvanger van de eerste maaltijd, om 15.00 uur, is de oudste veteraan van Castricum, woonachtig in verpleeg- en verzorghuis De Bogaard.