CASTRICUM - Burgemeester Mans heeft vanmorgen (Lintjesdag, maandag 26 april) acht inwoners van de gemeente Castricum gebeld om hen te informeren dat zij een Koninklijke onderscheiding krijgen. De onderscheidingen worden twee dagen later, op woensdag 28 april aan de acht uitgereikt.


De decorandussen zijn:


⦁De heer Fred Bakker – de heer Bakker is sinds 1994 medeoprichter, voorzitter en beheerder van kinderboerderij stichting Het Dierenduintje te Castricum. De stichting is in 2001 officieel opgericht. Behalve met het werk op de kinderboerderij is hij actief als mantelzorger voor zijn moeder en zijn schoonmoeder.

⦁De heer Wim Brakenhoff – secretaris en ringencommissaris van de vogelvereniging De Gevederde Vrienden te Castricum. De club heeft door de jaren heen tussen de 30 en 130 leden geteld. De heer Brakenhoff was degene die de contactavonden organiseerde, de jaarlijkse vogelshow en de feestavond.

⦁Mevrouw Marianne Hoogerbrugge - twintig jaar vrijwilliger bij de Vereniging Kennemer IJsbaan. Oprichter van de 50+ fitnesstrainingsgroep, een groep met tussen de 20 en 30 leden. Traint twee keer per week de senioren. Naast het sportieve deel, zorgt mevrouw Hoogerbrugge ook voor een goede onderlinge band tussen de leden van de vereniging.

⦁De heer John Kok - Al meer dan twintig vrijwilliger voor jongerencentrum de Storey Club in Akersloot. Zorgde dat er nieuwe huisvesting voor het centrum kwam. De ruimte werd daardoor ook groter, waardoor het mogelijk werd om er activiteiten voor kinderen te organiseren.

⦁De heer Henk Meijer - tot zijn pensionering in 2006 werkzaam als docent bij het Nova College in Haarlem. Midden jaren negentig actief geworden bij de Protestantse Kerk in Castricum. Eerst als ouderling en scriba, later in verschillende andere functies. Tien jaar geleden als vrijwilliger gaan werken bij de Stichting Uitgeester Senioren. Daar verzorgt de heer Meijer computerworkshops en cursussen.

⦁De heer Dick Pekel - sinds 1977 bestuurslid, penningmeester en voorzitter van de hengelsportvereniging De Sander in Akersloot. Al meer dan veertig jaar actief hengelsporter in verenigingsverband. Binnen De Sander organiseerde de heer Pekel onder meer wedstrijden.

⦁De heer Wim Res - in de jaren tachtig startte de vrijwilligersloopbaan van de heer Res, toen hij betrokken raakte bij de Atletiek Vereniging Castricum. In de beginjaren organiseerde de heer Res ook de bosloop. Hij vroeg de vergunningen aan, plande de regionale hardloopkalender en stemde die af met andere verenigingen. Richtte zich daarnaast op de communicatie.

⦁De heer Frits Schreuder - Eerste schreden op het pad van het vrijwilligersbestaan tussen 1977 en 1997, toen de heer Schreuder vrijwilliger en bestuurslid was bij de Mixed Hockey Club Castricum. Daar was hij ook bondsscheidsrechter en opleider van de scheidsrechters. Later vrijwilliger en bestuurslid van de Stichting Castricum helpt Muttathara.

Vanwege corona is er dit jaar een compacte ontvangst van de gedecoreerden op het gemeentehuis. Dat gebeurt in twee zalen - de trouwzaal en bedrijfsrestaurant De Heerlykheid – en met een beperkt aantal genodigden per gedecoreerde. Ook zullen de coronamaatregelen in acht worden genomen. Niettemin is woensdag 28 april een feestelijke aangelegenheid met persoonlijke aandacht, mooie toespraken en gedenkwaardige momenten.

De gedecoreerden ontvingen tijdens de belronde van burgemeester Mans allemaal een paar lekkere oranje tompoucen, speciaal voor deze gelegenheid bij hen aan huis bezorgd.