CASTRICUM - In het kader van de Open Monumentendagen die in Castricum op de planning staan voor 9 en 10 september, bezocht wethouder Valentijn Brouwer vanochtend met een aantal bevlogen erfgoedvrijwilligers Dilvis in Akersloot.


Ambacht als levend erfgoed

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Levend Erfgoed’. Ambachten behoren tot dit thema. Het familiebedrijf Dilvis, dat al meer dan 150 jaar bestaat, is een ambachtelijk visbedrijf dat het visrecht op het Alkmaardermeer bezit. Het bedrijf gebruikt traditionele technieken - zoals het vissen op paling en het roken op eikenhout – ; kennis die al generaties doorgegeven wordt.

Ambacht gaat verder dan roken

Koen en Hein Dil leiden de bezoekers langs diverse onderdelen van het bedrijf – de historische zwartgeteerde boetschuur, waar al honderden uren lang vissers netten hebben geboet, de bassins met paling, en natuurlijk de rokerij. Het wordt goed duidelijk dat het ambacht van het familiebedrijf verder gaat dan alleen het roken. Het gaat ook om het samen optrekken met de natuur, het herkennen van het weer, en de zorg voor het Alkmaardermeer. Hein Dil: “Niet veel mensen weten dit, maar het Alkmaardermeer is ook een monument, namelijk een aardkundig monument. De contouren van het meer bestaan al sinds de Middeleeuwen.” Het bedrijf vist duurzaam, met aandacht voor de ecologie van het meer.

Valentijn Brouwer, naast wethouder erfgoed ook wethouder duurzaamheid, interesseert zich met name in dat laatste en vraagt naar de veranderingen in de visstand. Geen één jaar blijkt hetzelfde. Duurzaam vissen blijkt het beste, voor het bedrijf én voor de natuur.

Programma digitaal en geprint

Ook de historie van Castricum beleven? Het programma voor de Open Monumentendag is digitaal te vinden op www.castricum.nl/monumentendagen, of in een geprinte versie, die af te halen is in het gemeentehuis, bibliotheken en historische musea. De printversie is ook tijdens de Open Monumentendagen op te halen bij de deelnemende monumenten.