CASTRICUM - Leerlingen van groep 4/5 van basisschool De Kustlijn en hun twee juffen konden woensdagochtend een ontbijtje eten met burgemeester Mans. Onderwijswethouder Valentijn Brouwer schoof ook even aan. De jaarlijkse viering van het Burgemeesters-schoolontbijt kon – na een pauze van twee jaar - doorgaan dankzij het Nationale Schoolontbijt, met heerlijke broodjes van lokale Bakkerij Van Vessem.


Praten tijdens het eten
Tijdens het ontbijt in het gemeentehuis kwamen mooie vragen van de kinderen naar voren. Sommige gingen óók over ontbijten. Burgemeester Mans: ‘De kinderen praatten over hoe fijn het is om even samen de dag te beginnen aan de ontbijttafel; en we stonden erbij stil dat er kinderen zijn die niet elke dag kunnen ontbijten omdat daar thuis niet altijd geld voor is. Voor die kinderen en vooral hun ouders, is er de mogelijkheid van (financiële) ondersteuning.’


Wethouder bij de start
Bij de start van het ontbijt was ook onderwijswethouder Valentijn Brouwer aanwezig. ‘We hadden het met de kinderen over “ontbijten”, “het gezonde ontbijt”, en de goede dagstart die dat geeft. Goed om te zien dat kinderen dat op die leeftijd al kunnen herkennen en weten te waarderen.’


Week van het Schoolontbijt
200 andere gemeenten in het land organiseerden ook een lokaal Burgemeestersontbijt, in veel gevallen gesponsord door bakkers uit de buurt. Het belang van een goed en gezond ontbijt staat meer dan ooit op de agenda. Het kabinet overweegt zelfs om deze startmaaltijd op school te gaan aanbieden.

Het ontbijt van de Castricumse kinderen voldeed aan de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum: onder andere volkorenbrood, volkorenbolletjes, krentenbollen van bakker en gezond beleg. Verder konden burgemeester en kinderen kiezen uit halfvolle zuivel en thee.