CASTRICUM - Castricummer Jos Teeuwisse is dinsdag koninklijk onderscheiden door burgemeester Karen Heerschop. De nieuwste Ridder in de Orde van Oranje Nassau kreeg het bijbehorende lintje opgespeld, voornamelijk voor zijn jarenlange inzet voor stichting Oer-IJ. De onderscheiding vond plaats bij restaurant Krelis op Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest, tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van de stichting. Dit erfgoedpark is een zogenoemde icoonlocatie, waar in een houtdroogloods een infopunt is geopend met aandacht voor de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ-gebied.


Burgemeester Heerschop begon haar speech met het prachtige gedicht ‘Landschap’ van Albert van Hall. Landschap was en is de bindende factor binnen de activiteiten van het Oer-IJ initiatief. “Natuur en landschap, het is de rode draad door uw leven. Maar laten we die draad voor deze gelegenheid maar groen maken.” Aldus een trotse burgemeester.

Huis te Manspad

In zijn vorige woonplaats Alphen aan den Rijn was Teeuwisse al actief als vrijwilliger, onder meer als lid van de werkgroep Natuur voor het IVN. Iets dichter bij huis heeft de jubilaris als penningmeester voor Stichting Huis te Manspad verscheidene initiatieven ontplooid om het financiële beheer te verbeteren. Burgemeester Heerschop: “Ik mis misschien nog bestuursfuncties, lidmaatschappen en adviseursrollen, vergeef me als ik niet geheel volledig ben vandaag.”

Na zijn pensionering is de in Castricum woonachtige Teeuwisse secretaris geworden bij de nieuwe Stichting Oer-IJ. Hij vervulde een coördinerende en begeleidende rol bij projecten, maar was ook initiatiefnemer en trekker van vele projecten. Hij heeft zich vol enthousiasme ingezet om inwoners voor het gebied te interesseren.

Onderscheiding

“Het is de kracht van een echte vrijwilliger, altijd en overal klaar staan voor de ander”, stelde burgemeester Heerschop in haar speech. “Maar ook de kennis en kunde opgedaan in een professionele carrière gebruiken en delen voor iets met maatschappelijke waarde. Meneer Teeuwisse, u draagt deze kracht als geen ander uit.”

De burgemeester vond dit dus een mooi moment om de heer Teeuwisse daarvoor namens de Koning te waarderen.