CASTRICUM - Stan Baltus is de naam en zo jong als hij is (bijna 11): hij heeft aan zijn roeping gehoor kunnen geven. Vanaf vandaag draagt hij zorg voor het onderhoud van de Limmer wipmolen aan de Koningsdam. Hij neemt het stokje over van Cees Pepping, die indertijd de molen na een brand opnieuw opbouwde en zo het werk van zijn vader kon herstellen en voortzetten. Wethouder Rob Schijf bedankte de heer Pepping voor zijn jarenlange tomeloze inzet en verwelkomde Stan als nieuwe beheerder.

Stan is gek van molens en weet er echt alles van. In Uitgeest doet hij al vrijwilligerswerk aan de molens De Kat en De Dog. Nu wil het geval dat Cees Pepping inmiddels op hoge leeftijd is en heeft aangegeven de zorg te willen overdragen.

De waterwipmolen is vijfenhalve meter hoog, en is daarmee half zo groot als de originele wipmolens die ooit werden ingezet als watermolens. Jaap Pepping maakte de molen in 1973 voor de Limmer bevolking. In 2003 werd de molen in brand gestoken. Zoon Cees Pepping bouwde de molen exact hetzelfde weer op met de tekening van zijn vader en sinds 2004 siert de molen weer het eilandje naast de Dusseldorpervaart. Pepping is al die jaren het onderhoud blijven doen. De gemeente stelde de materialen ter beschikking.

Onder auspiciën van Wijkbeheer van de gemeente en met een beetje hulp van zijn vader zorgt Stan er voortaan voor dat de molen er pico bello uit blijft zien. Laten we zeggen dat dit koren op zijn molen is. En laten we ook zeggen dat in dit geval de ambtelijke molens niet lang hoefden te malen om tot deze oplossing te komen. Zo is iedereen blij.