CASTRICUM - Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten, zijn de gevolgen van extreem weer te beperken. De gemeente Castricum houdt daarom samen met groenorganisaties een Wijksafari zaterdag 15 juni vanaf de Montessorischool aan de Koekoeksbloem Inwoners kunnen in de bloemen- en plantenbuurt zelf zien welke oplossingen mogelijk zijn. De intekening is gestart.

Wethouder Falgun Binnendijk is er in elk geval bij. “Klimaatverandering en extreem weer gaat ons allemaal aan. Het is echt van belang dat overheid én inwoners op hun terrein aan de slag gaan. Dan voorkomen we grote wateroverlast. Daarbij is een groene tuin een stuk prettiger bij flinke hitte.”
Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen in de grond, dan raken het riool en de sloten minder belast. En zorg voor variatie, dat is fijn voor vogels en insecten. Zo heb je al gauw een groene tuin. Voor het openbaar groen, denk aan plantsoenen en groenstroken, geldt eigenlijk hetzelfde.

Experts
Wie meer wil weten, of zelf ideeën wil inbrengen, is welkom bij de Wijksafari op zaterdag 15 juni.
Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek in de Montessorischool aan de Koekoeksbloem 55.
Na een korte inleiding over de groene tuin volgt de wandelroute langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? Experts delen onderweg hun ideeën en suggesties. De wandelaarskeren om 15.00 uur terug bij de school. Dan start het programma waar iedereen aan mee kan doen, dus ook wie niet meegaat met de Wijksafari.
Men kan naar keuze terecht bij:
· Een minicursus tuininrichting door Groei & Bloei.
· Een gesprek met de groenbeheerder over de groeninrichting;
· De plantjesmarkt
Ook zijn er experts aanwezig van onder meer de vereniging Groei en Bloei, gemeente Castricum, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voor vragen over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap.
Het programma eindigt rond 16.30 uur.

Vooraf opgeven stelt de organisatie op prijs. Dat kan via een e-mail aan Wijksafari@debuch.nl met vermelding van het aantal personen.