BERGEN/UITGEEST/CASTRICUM/HEILOO - Ruim 1 miljoen huishoudens in Nederland hebben grote geldzorgen of betalingsachterstanden. Door de coronacrisis neemt dat aantal helaas toe. De gemeente wil dat aantal terugdringen en het taboe rondom schulden doorbreken. Inwoners en ondernemers kunnen met hun vragen en zorgen rondom geld terecht bij het inloopspreekuur Geldzaken. De campagne ‘Kom uit je schuld’ helpt bij het doorbreken van het taboe.


De coronacrisis laat nog duidelijker zien dat iedereen – jong, oud, (zelfstandig) ondernemer of in loondienst – geldproblemen kan krijgen. Door de (gedeeltelijke) lockdowns neemt het aantal faillissementen toe en daardoor verliezen meer mensen hun baan of bedrijf. Maar niet alleen de coronacrisis zorgt voor financieel moeilijke situaties. Een echtscheiding of een verkeerde investering kan ook leiden tot financiële problemen.

Inloopspreekuur Geldzaken
Wat veel inwoners (nog) niet weten, is dat er vanuit de gemeente wekelijks een inloopspreekuur wordt georganiseerd. Er zijn dan professionals aanwezig die u goed kunnen helpen. Het spreekuur is wekelijks op dinsdag van 15.00 tot 16.30 uur op afspraak (via Sociaal.nl telefoonnummer 088-7624200) bij Post aan Zee of op afspraak in de ruimte van het Sociaal Team (Hanswijk 1c te Egmond).

Kom jij uit je schuld?
De helden in de campagne vertellen over hoe ze in de schuld zijn gekomen en hoe ze er ook weer uit kwamen. Zoals het verhaal van Hugo Oosterwijk (60 jaar): Na een zware periode en een wettelijke schuldregeling zette hij vorig jaar weer een bedrijf op. Opdrachten kwamen binnen, goede eerste kwartalen volgden. Toen kwam corona en lag alles in een keer stil. Hugo: ‘De situatie is nu dat ik hoop dat TOZO op tijd binnenkomt en ik de huur kan betalen. Ik kijk niet te ver vooruit. Het is: doorzetten en overleven. En zorgen dat je niet armoedig wordt.’

Schaamte
Vaak sluiten mensen met problematische schulden zichzelf af van de buitenwereld. Ze schamen zich of vinden het moeilijk om hulp te vragen, waardoor de situatie verslechtert. De campagne vraagt meer begrip voor deze groep mensen. Op www.komuitjeschuld.nl staan ervaringsverhalen van mensen die te maken hebben of hadden met schulden. Wil je iemand uit je omgeving helpen met zijn of haar geldproblemen? Op deze website staan ook tips voor mensen die willen weten wat zij kunnen doen als ze denken dat iemand schulden heeft.