CASTRICUM - Het Raadhuisplein wordt groener. Daarvoor heeft het college op 26 september het definitief ontwerp van de herinrichting vastgesteld. Na een voorlopig ontwerp en een geslaagde inloopbijeenkomst in april is dit het eindresultaat. Bij de nieuwe inrichting staan duurzaamheid, groen en ontmoeten centraal. Ook is de inrichting bestand tegen klimaatveranderingen.


Voorbereid op klimaatveranderingen

Minder bestrating en meer groen helpen om overtollig water bij heftige regenbuien af te voeren. Daarnaast biedt minder bestrating verkoeling bij hitte, omdat stenen warmte vasthouden. Straks wordt ongeveer 25% van de bestrating vergroend. Dit groen is biodivers met veel verschillende boomsoorten, vaste planten en heesters, die bijen en vlinders aantrekken.

Wethouder Valentijn Brouwer: “Ik ben trots op het eindresultaat. Naast het extra groen realiseren we kleinschalige speel- en beweegelementen en plaatsen we banken voor rust en ontmoeting. Met dit ontwerp maken we het Raadhuisplein toekomstbestendig”.

Fontein de ‘Parabool’ verhuist naar Akersloot

Fontein de ‘Parabool’ krijgt een nieuwe plek in de vijver Strammerzoom in Akersloot. Het kunstwerk heeft ruim 25 jaar op het Raadhuisplein in Castricum gestaan, maar zal in het water van de Strammerzoom beter tot zijn recht komen. De vijver bij verzorgingshuis Strammerzoom biedt een mooie omgeving, waarin de fontein goed kan functioneren. De fontein wordt van binnenuit verlicht en gekoppeld aan een tijdschakelaar.

De ‘Parabool’ is een kunstwerk van beeldhouwer Bart Drolenga. Het robuuste kunstwerk van 3 meter hoog bestaat uit gestapelde cirkelvormige stalen ringen met bovenop een schaal. Het verbeeldt de bron van water en licht. De kunstenaar is blij dat de Parabool naar een plek verhuist in het water waar het vanaf de weg voor iedereen zichtbaar is.

Planning

De uitvoering van de herinrichting van het Raadhuisplein is gepland van november 2023 tot en met januari 2024. Een aantal weken voor de start van de uitvoering ontvangen omwonenden een brief met meer informatie. Alle informatie is te vinden op de website: www.castricum.nl/raadhuisplein