CASTRICUM - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In Castricum is er daarom een bijzondere herdenking, waarvoor iedereen uit de gemeente Castricum is uitgenodigd.

Burgemeester Toon Mans ontsteekt lichtmonument

Op vrijdag 24 januari wordt om 19.00 uur het lichtmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde bij het Joods monument ontstoken door burgemeester Toon Mans. Het Joods monument bevindt zich bij het Oude Raadhuis op de Dorpsstraat. Het initiatief van het lichtmonument komt van het Nationaal comité 4 en 5 mei in samenwerking met de VNG.

Elke steen telt
Het tijdelijk lichtmonument ‘Levenslicht’ is op 16 januari gepresenteerd in Rotterdam. Het bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, die de 104.000 Joden, Roma en Sinti vertegenwoordigen die in de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn gedeporteerd. In het donker lichten de herdenkingsstenen op.

170 gemeenten doen mee
De stenen van het project Levenslicht zijn nu verspreid over ruim 170 Nederlandse gemeenten, waaronder Castricum. "Dit tijdelijk lichtmonument maakt in die gemeenten de leegte en het gemis tastbaar van deze grote groep landgenoten die tijdens de oorlog is vermoord, louter en alleen om wie zij waren," zegt comitévoorzitter Gerdi Verbeet.

Meer informatie
Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt u meer informatie