CASTRICUM - Een groene gemeente met veel variatie in bomen, planten en struiken, daar gaat Castricum voor. Woensdagochtend stond het planten van een groenstrook in het Kortenaerplantsoen op het programma. Dit was een onderdeel van de zogenaamde Plant-estafette van GroenSpoor. Samen met inwoners, het Clusius College en leerlingen van de Montessorischool zijn mooie stroken met heesters, vaste planten en kruiden voor bijen, vlinders en vogels geplant.

Deze groenstroken komen langs de bestaande bosrand die al veel inheemse soorten telt. De beplanting is niet alleen mooi om naar te kijken maar helpt hiermee ook bijen, vlinders en vogels aan een betere leefomgeving.

Leerlingen van het Clusius College lieten eerst een aantal praktische voorbeelden zien wat je kunt doen in je eigen tuin aan biodiversiteit en klimaatadaptatie. Peter Mol van Landschap Noord-Holland gaf uitleg over de plantactiviteit en de waarde van de nieuwe beplanting voor bijen, vlinders, vogels en egels.

En dan is het tijd voor actie: wethouder Falgun Binnendijk gaf door de schop in de grond te steken ‘de startschop’ voor de GroenSpoor Plant-estafette 2021. De deelnemende inwoners en leerlingen kregen bij het planten begeleiding van vrijwilligers van vereniging Groei en Bloei en van Landschap Noord-Holland. Als alle heesters en vaste planten in de grond staan en het zaaigoed gezaaid is, wordt het estafettestokje, 'de startschop', doorgegeven aan de volgende gemeente van de estafette: gemeente Heemskerk.