CASTRICUM - In Castricum graast deze zomer en dit najaar een schapenkudde op diverse plekken. De 250 schapen bewegen zich door het dorp en komen langs bij het Hyacintheveld, de Soomerwegh, Vondelstraat, Schelgeest, Mient, Dr. de Jongweg en het Noord-End. In het losloopgebied Noord-End ging het dit voorjaar mis. Honden kwamen in aanraking met het schrikdraad. Daarom zijn extra maatregelen genomen voor de volgende graasronde.

Extra maatregelen
Tijdens het grazen verblijven de schapen in een vak, omheind door flexibele rasters met schrikdraad. Speciaal getrainde border collies helpen de schaapsherder bij het verplaatsen van de kudde. In het hondenlosloopgebied bij Noord-End is voor de tweede graasronde een aantal extra maatregelen genomen. Om te voorkomen dat de honden het schrikdraad raken, wordt een extra omheining om het schrikdraadhek geplaatst, waar geen stroom op staat. Daarnaast is de herder op werkdagen de hele dag in het park aanwezig, zodat hij of zij het publiek kan informeren. ‘s Nachts en in het weekend is er geen toezicht van de schaapsherder. De schapen staan dan buiten het losloopgebied. De schapen grazen ongeveer tot half oktober. Tot dan moeten hondenbezitters er rekening mee houden dat ze grazende schapen langs hun wandelroute kunnen tegenkomen.

Waarom niet maaien?
Na een succesvolle pilot een paar jaar geleden, is besloten om schapen in de openbare ruimte te laten grazen. De gebieden waar ze grazen zijn ecologische verbindingszones. In deze zones brengen wij de natuur (flora en fauna) meer het dorp in. Zo krijgen bijvoorbeeld vlinders en bijen meer leefruimte. Een maaimachine maakt veel sporen en rijdt de grond en daarmee de flora en fauna in deze zones stuk. Vooral in de natte perioden van het jaar. Het ‘maaien’ door schapen is dan een oplossing. Bij Noord-End speelt ook de hoge grondwaterstand een rol. Doordat de druk van schapen zeer minimaal is, kunnen zij hier goed ingezet worden zonder schade te maken aan de grondstructuur.


Schaapskudde
De kudde is van de schaapskooi van Landschapsbeheer Rinnegom. Voor meer informatie over de schaapskudde kunt u terecht op: www.rinnegom.nl .