CASTRICUM - In Castricum graast dit voorjaar een schapenkudde op diverse plekken. De 250 schapen bewegen zich door het dorp en komen langs bij het Hyacintheveld, de Soomerwegh, Vondelstraat, Schelgeest, Mient, Dr. de Jongweg en het Noord-End. In het losloopgebied Noord-End is een extra omheining geplaatst om de afstand tussen de honden en schapen te bewaken.

De schapen grazen tijdens de eerste graasronde van 1 juni t/m de eerste week van juli. Vanaf 27 augustus zal de tweede graasronde starten.

Waarom niet maaien?
De gebieden waar ze grazen zijn ecologische verbindingszones. In deze zones brengen wij de natuur (flora en fauna) meer het dorp in. Zo krijgen bijvoorbeeld vlinders en bijen meer leefruimte. Een maaimachine maakt veel sporen en rijdt de grond en daarmee de flora en fauna in deze zones stuk. Vooral in de natte perioden van het jaar. Het ‘maaien’ door schapen is dan een oplossing. Bij Noord-End speelt ook de hoge grondwaterstand een rol. Doordat de druk van schapen zeer minimaal is, kunnen zij hier goed ingezet worden zonder schade te maken aan de grondstructuur.


Schaapskudde
De kudde is van Landschapsbeheer Rinnegom. Voor meer informatie over de schaapskudde kunt u terecht op de website van Landschapsbeheer Rinnegom.