CASTRICUM - Aan de Doodweg in Castricum is donderdag tijdens een onderzoek met een magnetische weerstandmeter aangetoond dat er in de bodem nog restanten zijn van een vierkante structuur van een grachtenstelsel van een vroeger aanwezig kasteel.

Het gaat om een klein formaat kasteel (burcht) met een slotgracht.

Tip van amateurhistoricus Hans van weenen

De gemeente werd over de mogelijke archeologische resten getipt door de Castricumse amateurhistoricus Hans van Weenen. Een professioneel bureauonderzoek van archeoloog Menno Dijkstra overtuigde het college van het belang van de locatie, waarop de gemeente besloot een nader onderzoek te financieren.

Gedetailleerde Inmetingen

Binnen het aangetroffen grachtenstelsel zijn donderdag gedetailleerde inmetingen gedaan, omdat daar structuren te verwachten zijn die met de indeling van het kasteelterrein te maken hebben. De uitslag hiervan wordt binnen enkele dagen verwacht.

Middeleeuws kasteel

De omgeving staat bekend om zijn archeologische waarden, maar niemand had gedacht dat op dit terrein ten zuiden van de Breedeweg/Doodweg, langs de spoorlijn, waarop dagelijks de studenten van het Bonhoeffercollege uitkijken, een Middeleeuws kasteel is geweest.

De resten zullen niet worden opgegraven.