CASTRICUM - Te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken, wordt weleens gezegd over Castricum. Er zijn leuke toko’s en winkels, maar niet genoeg voor een dagje shoppen.

Nu kun je als dorp natuurlijk nooit concurreren met een historische binnenstad of een hip outletcentrum. Maar het straatbeeld kan best iets bruisender. Er móeten manieren zijn om het dorp levendig te houden, ook in het webwinkel-tijdperk. Maar welke? Dat is een vraag waarop Henk Ruijter, de trekker van het programma ‘Versterking winkel- en verblijfsgebieden Castricum’ een antwoord zoekt. Hij roept zijn dorpsgenoten op om mee te denken.

Behoefte aan frisse blik

“Er staat nogal wat op het spel” zegt Ruijter. “Want een levendig winkelgebied, waar je elkaar ontmoet, is belangrijk voor een dorp. Ondernemers zorgen voor reuring en steunen het verenigingsleven. Het toeval wil dat flink wat ondernemers hier de pensioengerechtigde leeftijd naderen. Daarnaast gaan we ook hier de effecten merken van het veranderende koopgedrag. Er moet dus iets gebeuren.”

De programmamanager werkt aan zaken als de aankleding van het winkelgebied en de parkeerrouting. Er komt ook een proef met afsluiting van de Dorpsstraat in de weekeinden. „Maar dat is niet genoeg.” zegt Ruijter. „We zijn ook op zoek naar creatieve ideeën en feedback van mensen die dagelijks in het centrum komen. Of juist niet. Niet perse retaildeskundigen of marketingexperts. Het gaat vooral ook om een frisse blik.”

Aanmelden

Ruijter wil een consumentenpanel instellen met vijftien tot twintig inwoners, die samen een dwarsdoorsnede van de bevolking vormen. Lijkt het u leuk om af en toe een brainstormsessie bij te wonen en uw mening te geven over ondernemend Castricum? Dan kunt u zich bij hem aanmelden. Vragen waarover u zich als panellid buigt, zijn bijvoorbeeld: Wat vindt ú belangrijk in een dorpshart? Welke winkel mist u? Als die winkel er zou zijn, zou u dan wél het dorpshart bezoeken? Waar is behoefte aan in het centrum? Een flexwerklocatie? Een plek waar uw (klein)kinderen worden vermaakt, terwijl u een nieuwe outfit uitzoekt of een terrasje pakt? Zegt u het maar. Waar liggen de kansen voor ondernemend Castricum?

Het dorpspanel wordt ook af en toe in deze krant aan het woord gelaten. Panelleden die dat willen, kunnen reageren op een bepaalde stelling of vraag. Interesse? Mail Henk Ruijter via ruijter23@ziggo.nl