CASTRICUM - Met de Pinksterdagen en strandweer op komst, neemt de gemeente Castricum verschillende maatregelen om te voorkomen dat het te druk wordt op het strand. Eén daarvan is het inzetten van gastheren- en -vrouwen. Zij knopen op het strand vriendelijke gesprekken aan met strandgangers. Doel daarbij is om mensen te wijzen op het houden van voldoende afstand. Castricum is het eerste Nederlandse strand dat gespreksstof op deze manier inzet om coronamaatregelen te handhaven.


'Mensen die van plan zijn om op Eerste of Tweede Pinksterdag naar het strand te komen, zijn van harte welkom in Castricum. Ons strand is relatief rustig, veilig en ongerept', zo laat de gemeente weten. Wel moeten bezoekers rekening houden met een aantal maatregelen om coronabesmetting te voorkomen. Zo is maar de helft van het normale aantal parkeerplekken voor auto’s en fietsen beschikbaar. De andere helft is dicht. Wie op de fiets komt, moet rechts houden als hij naar het strand gaat. Op de terugweg neem je als fietser de linkerbaan.

Naar huis
Tijdens Hemelvaartsdag maakte Castricum zich voor de eerste keer dit jaar op voor grote stranddrukte. Dat was voor een groot deel effectief, tot 13.00 uur, toen de drukte te groot werd. Op dat moment zijn de toevoerwegen afgesloten en mensen gemaand om terug naar huis te gaan. Dat leverde enkele verongelijkte gezichten op, maar geen vervelende toestanden.

De gastvrouwen en gastheren zijn speciaal getraind in effectieve gespreksvoering en overtuigingskracht. Dat laatste is echter ingebed in vriendelijke intonatie en opgewekte toon. Doel van de gesprekken is om mensen zich bewust te laten worden van het feit dat er nog steeds coronamaatregelen geleden en dat je er als strandbezoeker ook zélf iets aan moet doen om die maatregelen effectief te maken. Dat hangt niet alleen van overheidsmaatregelen af.

Drone
Naast de gastheren en -vrouwen heeft de gemeente Castricum nóg een innovatie op communicatiegebied met de Pinksterdagen. Op gezette tijden vliegt er namelijk een drone boven het strand. Die gaat na hoe druk het is en of daar iets tegen gedaan moet worden.

Met verkeersmaatregelen, gesprekken en een drone beschikt de gemeente Castricum over een zo compleet mogelijk pakket aan coronamaatregelen op het strand.