CASTRICUM - In 2016 zijn door de NVM-makelaars ruim 165.000 woningen verkocht. Dat is een stijging van ruim 16% ten opzichte van het ook al uitstekende jaar 2015. Dat meldt makelaarsvereniging NVM. Maar hoe hangt de vlag erbij in Castricum? Dennis Sallehart van makelaarskantoor HVMS zocht het uit.

In een jaar tijd stegen de transactieprijzen gemiddeld met 8,9% naar nu € 248.000,- en dat is nog ruim 2% onder het niveau van vóór de crisis. Van alle verkochte woningen werden er een kleine 17% boven de vraagprijs verkocht. Verkooptijden zijn teruggelopen van 101 dagen naar nu 78 dagen gemiddeld. Gebrek aan aanbod zorgt er onder andere in steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen voor dat prijzen sneller stijgen en het aantal transacties daalt.

Castricum
Ook de Castricumse woningmarkt (Castricum, Limmen, Akersloot en De Woude) groeide flink; er werden 449 woningen verkocht, dat is een stijging van ruim 16% ten opzichte van 2015. „Van alle woningtypen werd behoorlijk meer verkocht, waarbij het appartement het meest verkochte woningtype was” aldus Dennis Sallehart. „Opvallend is dat in het laatste kwartaal minder woningen zijn verkocht, met name bij tussenwoningen. Door de populariteit van deze regio daalt het aanbod zeer snel zodat er minder woningen zijn verkocht. Van alle kopers is inmiddels 12% al afkomstig uit Amsterdam.”

Stijgende prijzen
Het herstel van de woningmarkt leidde ook tot stijgende prijzen. „De gemiddelde prijs van een tussenwoning is volgens de statistieken niet veel gestegen; dit is te verklaren doordat er relatief veel kleinere woningen zijn verkocht. Voor appartementen zijn de prijzen met ruim 10% gestegen. Van alle woningen in de regio Midden-Kennemerland wordt 22% boven de vraagprijs verkocht; bij tussenwoningen is dat zelfs 30%!” Ook de verkooptijden van woningen daalden weer behoorlijk. De gemiddelde verkooptijd in Castricum bedraagt 76 dagen, maar voor een tussenwoning is dat slechts 32 dagen.

Vooruitzicht 2017
Voor het lopende jaar verwacht de NVM dat de landelijke groei van het aantal woningtransacties, als gevolg van het krimpende aanbod, afvlakt. Sallehart: “Volgens de NVM zullen we nog steeds een groei van ruim 5% zien, maar het zal niet zo spectaculair zijn als de afgelopen paar jaar. En door het krappe aanbod zullen de transactieprijzen, zeker in de gewilde regio’s, relatief sterker stijgen.”