CASTRICUM - In het gemeentehuis van Castricum heeft Extinction Rebellion vrijdagmorgen vanaf 11.00 uur een vreedzame sit-in gehouden. De rebellen eisen dat de gemeente de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroept. Omdat de gemeente de eis niet inwilligde, is een aantal rebellen blijven zitten. Drie van hen zijn gearresteerd.

“Onze overheid laat ons en onze kinderen in de steek,”zegt Lucas Winnips, woordvoerder van Extinction Rebellion Castricum, “We eisen dat de gemeente Castricum niet een beetje, maar alles doet om een catastrofe af te wenden. En dat begint met de erkenning dat we in een noodtoestand zitten.” António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft overheden opgeroepen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Wereldwijd hebben 1897 overheden, die samen 826 miljoen mensen vertegenwoordigen, dit al gedaan. In Nederland is de gemeente Haarlem het dichtstbijzijnde voorbeeld.

Vreedzaam en coronaproof
Het vreedzame en coronaproof protest vond plaats in de centrale hal van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Op een spandoek stond de tekst “ROEP DE KLIMAATNOODTOESTAND UIT”. Vorig jaar is met een petitie aan de gemeenteraad een soortgelijke oproep gedaan. Die werd door ruim 300 Castricummers ondertekend. De gemeente Castricum heeft daar nooit op gereageerd. “De ernst van deze crisis mag niet langer ontkend of genegeerd worden. Ook de gemeente Castricum moet voldoen aan de wettelijke zorgplicht om het leven van zijn burgers te beschermen. De tijd dringt,” zegt Winnips. De drie rebellen lieten zich zonder verzet aanhouden en zijn vrijdagavond weer vrijgelaten.

Het college heeft naar aanleiding van de actie een gesprek aangeboden. “Dat waarderen we uiteraard. Onze oproep kan voor het college echter niet als een verrassing komen. We zullen het aanbod in beraad nemen,”zegt Winnips.