CASTRICUM - Groen genieten in de herfst, het kan! Ontdek dit najaar duurzame initiatieven in Gemeente Castricum. Proef na een fietstocht lokale lekkernijen zoals rauwe melk van Boerderij het Vertrouwen of verse vis van Dilvis. Van circulair shoppen tot maatschappelijk betrokken, voor de bewuste bezoeker is er op voorliefhebbers.nl een groot aanbod aan verantwoorde adressen en initiatieven. Heb je zelf een mooie tip, laat het andere liefhebbers weten!

Dichtbij duurzaam genieten
Castricum, Akersloot, Bakkum, Limmen en De Woude bevatten een schat aan duurzame initiatieven. Die zijn verzameld op de website voorliefhebbers.nl. Zo maken bewoners én bezoekers van de regio op een laagdrempelige manier kennis met duurzaam genieten. Op de site vol Castricum-tips vindt iedereen snel de leukste duurzame restaurants, winkels en streekproducten. Samen met een uitgebreide pagina vol gratis fiets- en wandelroutes is dit het startpunt van de groene bezoeker door de omgeving.

Wethouder Valentijn Brouwer: “Als gemeente Castricum moedigen we duurzaam toerisme aan. Juist bezoekers en bewoners kunnen actief bijdragen door bewuste keuzes te maken als ze recreëren. Er zijn mooie initiatieven dus er is veel te kiezen voor bezoekers van deze regio. Castricum geeft graag het voorbeeld hoe je in je vrije tijd lekker ‘groen’ kunt genieten. Een belangrijk aandachtspunt in de ontwikkeling van recreatie en toerisme is namelijk de balans tussen het toerisme en de draagkracht van de leefomgeving. Daarom is het nodig te werken aan een toeristische ontwikkeling die in balans is.”

Lokale ondernemers laten je graag proeven van duurzame streekproducten en helpen je aan een “nieuwe” circulaire garderobe. Ook bij maatschappelijke initiatieven zoals Hof van Kijk-Uit en De Oude Keuken ben je van harte welkom om goed te eten en zo bij te dragen aan een inclusieve maatschappij. Gemeente Castricum laat zien dat bewust genieten heel lekker kan zijn.

Lokaal is lekker
Probeer duurzame streekproducten zoals meel van De Oude Knegt, biologisch brood van Bak’m en speciaalbieren van Brouwerij Dampegheest. Het Bakkumse restaurant Apicius, mét Michelin ster, haalt ingrediënten vers uit de achtertuin en kookt met streek- en seizoensproducten. Op de kaart snoekbaars en paling uit het Alkmaardermeer.

Chef-kok Thorvald de Winter van Apicius; “Smaak staat in mijn keuken altijd voorop. Ik volg de seizoenen. We halen bijvoorbeeld cantharellen en dragon uit onze achtertuin. We koken mee met de seizoenen en laten onze gasten graag proeven van de smaken uit de omgeving.”

Een bezoek aan een toprestaurant combineer je natuurlijk met een overnachting in één van de hotels die onderscheiden is met een Green Key zoals Hotel Huize Koningsbosch. Of boek het Plastic Huis op Camping Geversduin, een vakantiehuis volledig opgebouwd en ingericht met duurzame materialen. Onderdelen van het huis zijn gemaakt van beach plastics die zijn gevonden tijdens een clean-up op het strand van Castricum.

Groene geheimtip
Wat is jouw favoriete streekproduct, tweedehands winkel of maatschappelijk betrokken organisatie? Deel het en help andere groene bezoekers met het ontdekken van bijzondere duurzame initiatieven. Via de socials van @Voorliefhebbers geef je jouw groene geheimtip door, samen kleuren we Gemeente Castricum dit najaar groen.