CASTRICUM - De energietransitie is nu écht begonnen. En gemeenten spelen daarin een hoofdrol. Maar hoe geven we die rol goed vorm? En wat kunnen inwoners doen? Diederik Samsom -voormalig klimaatexpert in de Tweede Kamer en tegenwoordig o.a. adviseur bij HVC- komt donderdagavond 13 december op uitnodiging van wethouder Falgun Binnendijk naar Castricum om te praten over het Klimaatakkoord en de energietransitie. Geïnteresseerde inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom om aan te schuiven om 19:30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis van Castricum.

Regie voeren – maar hoe?
De energietransitie is een feit. Lokale bestuurders worden er dagelijks mee geconfronteerd. Er zijn diverse initiatieven. Er leven allerlei vragen. Wat zijn de implicaties van het Klimaatakkoord voor gemeenten? Welke plannen heeft de nationale overheid nog meer voor gemeenten in petto? Er wordt veel van het lokaal bestuur gevraagd. Wethouders moeten jongleren. Ze worden geacht regie te voeren op de energietransitie, ambitie te tonen, maatschappelijke steun te organiseren en uitvoerings-kracht te mobiliseren.

HVC Klimaatestafette
Afval- en energiebedrijf HVC heeft onder de noemer ‘HVC Klimaatestafette’ Diederik Samsom gevraagd om gemeenten te adviseren over de energietransitie. Samsom is sinds 2017 als adviseur aan HVC verbonden. Samsom was afgelopen tijd tevens voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving voor het Klimaatakkoord en leidde daar de onderhandelingen over de verduurzaming van woningen en gebouwen.