CASTRICUM - Op zondag 5 mei ontsteekt burgemeester Toon Mans het bevrijdingsvuur op het Dorpsplein in Castricum als startsein van het bevrijdingsfeest. In nauwe samenwerking met het Veteranen Comité en diverse organisaties wordt op het Dorpsplein een passend bevrijdingsprogramma georganiseerd. Op deze wijze geeft Castricum aandacht aan het feit dat vrijheid niet altijd en niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

Op 4 mei, om middernacht, wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken als symbool van de overgang van herdenking naar bevrijding. Atleten van Atletiek Vereniging Castricum vertrekken direct vanuit Wageningen om al rennend de fakkel met bevrijdingsvuur naar Castricum te brengen. Na ruim 12 uur hardlopen, draagt de atletiekvereniging het bevrijdingsvuur op zondag 5 mei om 13:00 uur over aan burgemeester Toon Mans. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur en de speech volgt een gezellig samenzijn. Voor de muzikale omlijsting zorgt fanfareorkest Emergo.

In vrijheid kiezen
Het motto van de 4 en 5 mei viering tussen 2016 en 2020 is “Geef vrijheid door” en voor 2019 is het jaarthema “in vrijheid kiezen”. Daarmee wordt gerefereerd aan 100 jaar kiesrecht, de Provinciale en Europese verkiezingen in 2019 en dat wij in alle vrijheid kunnen kiezen, doen en laten wat wij willen, uiteraard binnen de regels van de wet. “Vrijheid is een groot goed, iets wat niet vanzelfsprekend is maar gekoesterd moet worden. Het is daarom zo belangrijk dat iedereen dit beseft en dat wij vrijheid ook doorgeven aan de volgende generaties”, aldus burgemeester Toon Mans.

Programma·
- 12.30 uur Muziekvereniging “Emergo” begint spelen van muziek op het Dorpsplein·
- 12.40 uur Vertrek bevrijdingsvuur van terrein AVC. Route: AVC gebouw, Zeeweg, Van Oldebarneveldweg, Van der Mijleweg, Bakkumerstraat, Vinkenbaan, Ruiterweg, Torenstraat, Dorpsstraat, Horecaplein.·
- 12.45 uur Aantreden veteranen en atleten·
- 12.57 uur Aankomst atleten met bevrijdingsvuur ·
- 13.00 uur aanbieding bevrijdingsvuur aan burgemeester Mans, door atleet met fakkel en 2 veteranen·
- 13.00 uur Ontsteking van het bevrijdingsvuur door burgemeester Mans. Muziekvereniging “Emergo” speelt het Wilhelmus·
- 13.05 uur Speech door burgemeester Mans·
- 13.15 – 15.00 uur Emergo speelt muziek uit de jaren 40-50