CASTRICUM - Ook dit seizoen mag de Blauwe Vlag gehesen worden aan het Castricumse strand en de jachthavens ‘t Hoorntje en ARZV-ZM in Akersloot. De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitskeurmerk. In Nederland zijn er 56 Stranden en 127 jachthavens die voldoen aan de eisen rond milieu, veiligheid en toegankelijkheid en daarmee de Blauwe Vlag mogen voeren.

De jaarlijkse landelijke uitreiking gaat dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. De locaties krijgen de vlag opgestuurd. In de gemeente Castricum is er ook geen officieel moment verbonden aan het voor de eerste keer hijsen van de Blauwe Vlag 2021.

Trots
“Ik vind het terecht en verdiend dat we ook dit jaar op drie plekken de Blauwe Vlag mogen hijsen”, aldus wethouder Ron de Haan van toerisme en recreatie. “Ondernemers, onderwijspartners en tal van vrijwilligers en ideële organisaties spannen zich in om onze kust en havens in topconditie te houden. Daar mogen we allemaal heel blij mee zijn”.

Veilig en schoon
De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks in ruim 50 landen wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.


De Blauwe Vlag is één jaar geldig. Jaarlijkse zijn er controles om te zien of nog aan de vereisten wordt voldaan.
Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens.


De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieuorganisatie.